Opakovaný příležitostný sex šálí mozek

Jednou a dost? Díky pokroku v moderní technologii je přístup k příležitostnému sexu velmi snadný, ba co víc, čím dál častěji se považuje za kulturní normu. Pojí se však s riziky, která se netýkají pohlavně přenosných chorob, ale citů!

Přátelé s výhodami, sex na jednu noc či pravidelná víkendová dobrodružství, během kterých mnozí lidé překračují hranice výhradně pro fyzické potěšení. Jsou to všechno jen nevinné úlety, nebo nás sex s někým, s kým prvotně nechceme mít dlouhodobý partnerský vztah, ovlivňuje víc, než se dá?

Láska a sex v mozku

Celosvětově známá biologická antropoložka Helen Fisher se na svých stránkách kdysi zmínila, že člověk by nikdy neměl mít sex s někým, pokud není připraven se do něj zamilovat. Ve své práci nastíněné ve videu „Příležitostný sex neexistuje “ mluví o tom, jak si lidé vyvinuli tři mozkové systémy, pokud jde o nalezení, a hlavně udržení partnera.

Tři mozkové systémy

  • Sex drive – touha po sexuálním uspokojení.
  • Romantická láska – nadšení, závratě, euforie a touha po vášnivé, obsesivní lásce.
  • Připoutanost – pocity klidu a bezpečí s dlouhodobým partnerem.

Dvě hlavní rizika

Že se tohle všechno nedá pomíchat a zkombinovat? Chyba lávky. Je možné se do někoho zamilovat před sexem, nebo naopak až po něm, kdy pod vlivem hormonů cítíte hluboké propojení a uspokojení. Podle Helen Fisher neexistuje žádná kontrola nad tím, které oblasti mozku se rozsvítí, pokud se s někým pomilujete.

Kterýkoli z těchto systémů se spustí samovolně a bez toho, aniž byste to mohli nějak ovlivnit. Homo sapiens je totiž přírodou naprogramovaný tak, že hormony uvolňované během orgasmu, jako je oxytocin a vasopresin, ho připravují na spojení s partnerem – ať už je toto spojení jakékoli.

Sex je víc než fyzický akt

Sex představuje způsob, jak zmírnit naše odcizení, izolaci a osamělost fyzickým spojením s jinou osobou, a to na nejzákladnější úrovni existence. Nedá se popřít, že fyzický akt vyvolává radost, lásku, útěchu, náklonnost a někdy i extázi, což jsou věci, které člověk chce co nejčastěji opakovat – proto, aby se cítil dobře.

Opakovaná sexuální setkání šálí mozek

Když se jedinec rozhodne pro příležitostný sex a tento akt opakuje, vždy riskuje své city. S každým podobným dobrodružstvím si navíc jeho mozek vytváří novou synaptickou mapu známostí na jednu noc. Tento vzorec se pak pro jednotlivce stává „novým normálem“. Jakmile si pak jednotlivec později přeje najít si trvalejšího partnera, je to pro něj složitější. Mozek se totiž nejprve musí přenést přes to, že se již nejedná o sexuální dobrodružství, ale dlouhodobý závazek.

Zdroje: www.helenfisher.com/category/articles/, názor autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:18
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:59
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat