Orgasmus zahalený do závoje překvapení

Když se řekne orgasmus, člověk si automaticky vybaví hlasité zvukové projevy, pulzování krve a euforickou bouři. Že tohle neznáte? To ještě nemusí znamenat, že orgasmus nemáte!

V televizi, médiích i ve filmech. Tady všude už se o sexu mluví zcela bezprizorně. Stejně jako o samotném orgasmu, který je jakousi zlatou třešničkou na intimním dortíku. Třeba otevřená internetová encyklopedie Wikipedie ho popisuje jako intenzivní fyzickou rozkoš, kterou doprovázejí rychlé cykly svalových kontrakcí, stejně jako tělesný třes, vydávání zvuků a euforické vnímání (1). Jenže co když to takhle být vůbec nemusí? Tahle fakta vás asi hodně překvapí.

To jako už?

Ačkoli se orgasmus přirovnává k té zmíněné omamné euforii a ohromující vybuchující sopce, klidně se může stát, že ho prožijete, aniž byste si vůbec něčeho všimli. Ano, čtete správně – ne všechna vyvrcholení nutně zahrnují klasické příznaky, jako je zrychlené dýchání, pocení a svalové kontrakce. Tedy alespoň podle americké sexuoložky a autorky knih Carol Queen. „Orgasmus může být i jemnější a mírnější, což znamená, že ucítíte jen sotva znatelné výkyvy a příjemný pocit relaxace,“ objasňuje tato expertka (2). A vůbec, vážně si myslíte, že za to či ono může dění pouze v genitáliích? Ale kdeže!

Mozek jako centrum

Výše jmenovaná odbornice upozorňuje na to, že k samotnému orgasmu nedochází „tam dole“, ale spíše v hlavě. Miliony nervových zakončení jsou v genitáliích sice stimulovány, ovšem následně vysílají signály do části mozku zvané nucleus accumbens, což je centrum potěšení. Během vyvrcholení je mozek také zaplaven oxytocinem, tedy látkou odpovědnou za intimitu a spojení. Tento hormonální nárůst zažívají muži i ženy, ale vyšší hladiny testosteronu v mužském mozku mohou s některými účinky oxytocinu bojovat, čímž se vysvětluje, proč mnoho žen po sexu zažívá intenzivnější pocity spojení než jejich partneři. A poslední  věc – některé dámy si spíše než vyvrcholení cení doteků a tělesné blízkosti své drahé polovičky, proto orgasmické zakončení erotických hrátek dle slov sexuoložky Carol Quenn mnohdy vůbec nevyžadují.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Orgasmus, (2) www.onemedical.com/blog/healthy-living/female-orgasm/






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat