Syndromem zakřiveného penisu trpí každý desátý muž

Penis může být delší, kratší, úzký i značně objemný. A co když je při erekci výrazně zahnutý? Tento jev vyžaduje léčbu, ovšem málokterý muž se s tímto problémem svěří odborníkovi. Překážkou je stud!

K čemu slouží pánský penis, to je asi zbytečné barvitě popisovat. Že je při erekci vždy vztyčený do rovného pozoru, což by mu mohlo závidět i pravítko? V ideálu ano, ovšem mnoho mužů se od tohoto ideálu odchyluje – a to hodně do zatáčky. Je to snad známka toho, že má matka příroda vážně zvláštní smysl pro humor? Anebo je to spíše závažná zdravotní vada?

Do strany hleď!

Abnormálně zakřiveným penisem trpí dle texaského urologa Mohita Khera každý desátý muž, ovšem tahle statistika je podle něj jen orientační a v zásadě nepřesná, neboť řada příslušníků silného pohlaví tímto problémem trpí v tichosti a z obav zostuzení lékaře nikdy nenavštíví (1). Zahnutému údu se odborně říká Peyronieho choroba, což naznačuje, že nejde jen o zhoršený estetický dojem, ale o něco mnohem vážnějšího.

Důvod k depresi, o kterém se těžko mluví

Dokud nedojde k erekci, člověk by si ani nevšiml, že je něco špatně a „jinak“. K onomu zvláštnímu zahnutí penisu totiž dochází výhradně při ní. Může se jednat o vrozenou anomálii, ovšem Peyronieho choroba se mnohdy začíná projevovat až v průběhu života, s čímž prý může souviset sportovní zranění v intimní oblasti, masturbace i přirozené stárnutí.

Tak či tak, pánské „nádobíčko“ se při sexuálním vzrušení klidně ohne až o 180 stupňů, což vede k řadě komplikací. Patří mezi ně extrémní bolesti, značné riziko erektilní dysfunkce i neschopnost mít pohlavní styk. Dle studie zveřejněné v magazínu Journal of Men’s Health pociťuje 27 procent pacientů i klinickou depresi, což má významný dopad na kvalitu jejich života (2). Nejhorší je pak to, že když muži nevyhledají odbornou pomoc, Peyronieho choroba se může časem zhoršovat a zhoršovat. A to s sebou nese i větší bolesti a celkové utrpení.

Zdroje: (1) www.nypost.com/2023/07/04/nearly-10-of-men-suffer-in-silence-with-curved-penises-doctor/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33712403/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

69 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:18
8 Příspěvků
Poslední příspěvek 6:14
45 Příspěvků
Poslední příspěvek 5:28

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat