Kondom všechny pohlavně přenosné choroby nezastaví

Kondomy jsou nejbezpečnější sázkou, pokud jde o ochranu před pohlavně přenosnými chorobami. Tedy za předpokladu, že je používáte správně. Jakou moc jsou účinné a na co rozhodně nestačí?

Kondomy jsou nejstarší formy bariérové antikoncepce používané samcem. Traduje se, že starověcí Egypťané byli mezi prvními, kteří je nosili. Zatímco používání prezervativů může být na vrcholu seznamu tipů pro bezpečný sex, o jejich stoprocentním nasazení a účinnosti se stále vedou dlouhé debaty.

Ani kondom není dokonalý

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) se každý rok objeví téměř 374 milionů nových infekcí, mezi které patří chlamydie, kapavka, syfilis a trichomoniáza. Tyto pohlavně přenosné choroby jsou infekce a nemoci, jež se přenášejí z jedné osoby na druhou prostřednictvím sexuálního kontaktu. Kondom sice chrání před většinou z nich, ale statistiky ukazují (1), že je jejich účinnost při dokonalém použití 97%, takže nějaké riziko přenosu bakterií existuje vždy.

Navíc některé pohlavně přenosné choroby (herpes a lidský papilomavirus, genitální bradavice, syfilis, a dokonce i mpox neboli opičí neštovice), se šíří šířit kontaktem kůže na kůži, na což je i pláštěnka krátká. Například během propuknutí herpesu na varlatech se virus může přenést, pokud se tyto oblasti dostanou do kontaktu s vulvou nebo řitním otvorem – navzdory použití kondomu.

Jak správně nosit prezervativ?

Kondomy vytvářejí bariéru a zajišťují, že se žádné tělesné tekutiny „nedotknou“ vaginy nebo konečníku. Pokud očekáváte, že vás ochrání nejen před pohlavně přenosnými chorobami, ale také před těhotenstvím, je vaším prvním krokem správné nošení. Při každém sexu zkontrolujte datum spotřeby a použijte nový kondom. Dávejte pozor, abyste prezervativ, ideálně z latexu, který je více odolný, neroztrhli. Třeba takové ostré nehty a prstýnky jsou hrozbou.

Ujistěte se, že je kondom na správném místě od začátku do konce pohlavního styku. Po něm prezervativ řádně zlikvidujte, protože obsahuje tělesné tekutiny (prezervativ nepatří do záchodu, ale směsného odpadu). Zároveň omezte počet sexuálních kontaktů, sex s více partnery vás vystavuje velmi vysokému riziku. A pravidelně se nechte testovat, to také pomáhá při dalším šíření infekce nebo onemocnění.

Když něco není v pořádku

V případě, že máte podezření na pohlavně přenosnou chorobu, měli byste se okamžitě poradit s poskytovatelem zdravotní péče o testování a léčbě. Časné příznaky mohou zahrnovat neobvyklý výtok, vředy nebo bolest při močení, perineální vyrážky, přetrvávající svědění, nepravidelnosti menstruace, bolest v podbřišku a nepohodlí při pohlavním styku.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4660551, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470385/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat