Za vaginální suchost může i chladné zimní počasí

Máte v zimě větší spotřebu nejen hydratačních krémů, ale i lubrikantů? Poděkujte za to počasí, které vysušuje každý centimetr vašeho těla!

O vaginální suchosti se nahlas příliš nemluví, což je pochopitelné. Koneckonců, které ženě by se chtělo rozebírat, že její intimní zákoutí jaksi „vyprahlo“, proto pociťuje bolest při pohlavním styku, sezení i cvičení? Ačkoli je tahle svízel přisuzována starším ročníkům, objevit se může v kterémkoli věku. Ale proč vlastně?

Faktory, které nám neprokazují laskavost

Dle americké akademické zdravotnické instituce Cleveland Clinic příčiny vaginální suchosti zahrnují hormonální nerovnováhu, kojení, užívání antikoncepce, nadměrnou intimní hygienu, menopauzu, chronický stres i diabetes (1). Výčet spouštěčů ovšem pořád není kompletní. Svou roli zde totiž sehrává i počasí, což by řekl opravdu jen málokdo.

V zimě netrpí jenom kůže

Že nízké venkovní teploty v kombinaci s vnitřním vytápěním negativně ovlivňují kvalitu pokožky, to se všeobecně ví. Jenže dehydrovaná pleť a popraskané rty teď nepředstavují jediné problémy. „Suchý zimní vzduch vyčerpává z těla vlhkost, což je důvod, proč mohou ženy během nejchladnějších měsíců roku trpět vaginální suchostí,“ vysvětluje bývalá britská porodní asistentka Mary Burke, která v současnosti působí jako vrchní sestra na jisté londýnské klinice estetické chirurgie (2). „I vzduch v přetopených místnostech má velmi nízkou úroveň vlhkosti, proto může vysušit doslova každý centimetr naší tělesné schránky, a to včetně těch nejsoukromějších a nejintimnějších míst,“ dodává jmenovaná odbornice. Čím se dá situace napravit, tedy kromě lubrikantu? Mary Burke doporučuje konzumaci potravin s obsahem fytoestrogenů, hořčíku a vitaminů E a A. Tato kritéria splňuje jablko, listová zelenina, mrkev a kokos. Na nákupní seznam si ale připište i batáty neboli sladké brambory – čistě pro jistotu!

Zdroje: (1) www.my.clevelandclinic.org/health/symptoms/21027-vaginal-dryness, (2) www.nypost.com/2021/11/16/cold-weather-can-cause-winter-vagina-and-its-bad-news-for-your-sex-life/






Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat