Možná máte strach z intimity

Konverzace s druhými u vás nikdy nepřekročí jistou mez? Netroufáte si otevřít se ve vztazích? Možná se bojíte intimity.

Intimita není jen výsadou milenců. Intimita může existovat mezi rodinou, přáteli a partnery, a přesto strach z ní není neobvyklý. Možná se intimity bojíte i vy a ani o tom nevíte. Protože tento strach je dobře maskovaný. Například prostřednictvím sebesabotáže nebo emočního uzavření. Není za co stydět, protože s tím v podstatě nic nenaděláme.

Původci strachu

Stejně jako mnoho jiných strachů pramení strach z intimity z negativní zkušenosti z dětství. To obvykle souvisí s pocitem odmítnutí. Ať už se jedná o násilného rodiče, rodiče alkoholika, rozvod nebo cokoli jiného, ​​v raném životě člověka se stane něco, co ho znejistí natolik, že je zranitelný.

Existují také lidé, kteří se bojí fyzické intimity, ale ne emocionální intimity. To je často případ obětí sexuálního napadení. Obavy z intimity ale mohly pramenit i z něčeho méně závažného. Něco, čeho jsme si někdy ani nevšimli. Například pokud se rodiče více starali o vlastní duševní zdraví, stres nebo dlouhou pracovní dobu než o potřeby dítěte.

Když má dítě pocit, že jeho pečovatelé nejsou schopni nebo ochotni uspokojit jeho potřeby, může se samo cítit nejistě – jako by s ním nebylo něco v pořádku. V budoucnu by to mohlo vést k tomu, že se nebude otevírat ostatním, protože se bojí dalšího odmítnutí.

Jak poznat, že se bojíte intimity?

Sériové randění

Pravidelně chodíte na první, druhé, nebo dokonce třetí rande, ale nejste schopni překročit tuto počáteční fázi – i když byste vlastně chtěli.

Vyhýbání se smysluplným rozhovorům

Většinu svého rozvrhu vyplňujete pracovními nebo jinými společenskými povinnostmi, takže vám nezbývá čas na hloubkové rozhovory nebo pravidelný kontakt. To je nezbytné k tomu, abychom se dostali do intimnější fáze.

Ztráta přitažlivosti

Po několika týdnech nebo měsících ztratíte fyzický zájem o svého partnera. To může být fyzická reakce na strach z intimity nebo odmítnutí.

Sebesabotáž

Kvůli strachu z odmítnutí nevědomě sabotujete vztah. To může být náhlý konec zdravého vztahu.

Neschopnost se emocionálně vyjádřit

Když se naskytne příležitost emocionálně se otevřít, stáhnete se z konverzace ze strachu, že ukážete zranitelnost.

Překonejte strach

Strach z intimity je běžný a není se za co stydět. Intimita začíná tím, že dokážeme vidět sami sebe. Musíme se tedy lépe seznámit se svými vlastními emocemi a umožnit jim se projevit. Jen tak se můžeme otevřít druhým a být jimi uznáváni a oceňováni za to, jací jsme. Pokud se ocitnete v jednom nebo více z výše uvedených bodů, můžete ve svém každodenním životě věnovat pozornost tomu, kdy jste připraveni zapojit se do intimity a kdy spíše couváte. Pomáhá o těchto situacích později diskutovat. 

V případě potřeby lze vaši úzkost léčit také individuální, skupinovou nebo párovou terapií. Tam se naučíte vypořádat se se svou minulostí, identifikovat příčiny a vytvořit si soucitný vztah se svou psychikou.

Nejdůležitější však je, abyste se za své strachy nikdy nestyděli, ale místo toho se s nimi více seznámili. Pokud proti nim nebudete bojovat, ale začnete je chápat a přijímat, jednoho dne zmizí.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:04
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat