Za zvýšenou chutí na sex nestojí nikdo jiný, než hormony

Divíte se, proč je vaše sexuální touha vyšší než obvykle? Tak ono na tom vlastně není nic neobvyklého. Pokud u vás došlo k těmto změnám, je jasné, že se ložnice otřásá v základech!

Jelikož libido je ovlivněno biologickými, psychologickými a sociálními faktory, nabízí se hned několik vysvětlení, proč v poslední době častěji toužíte po sexuálním dobrodružství. Které faktory si rády pohrávají s vaším tělem i myslí?

Kolísavé hladiny hormonů

Hladiny pohlavních hormonů estrogenu, progesteronu a testosteronu se mohou měnit nejen během života jako takového, ale i v průběhu dne. A právě na ně libido nesmírně reaguje. Zároveň se sluší uvést, že u žen se hladina estrogenu zvyšuje hlavně před a během ovulace, což způsobuje zvýšení sexuální touhy.

Puberta či stárnutí

Mladší ročníky jsou obvykle sexuálně nabuzenější. Tedy aspoň v porovnání se staršími dospělými. Například produkce testosteronu je u dospívajících chlapců až 10krát vyšší, což vysvětluje nárůst vzrušení nebo zájmu o sex v tomto období vývoje. Na druhou stranu platí, že ani v pozdějších letech není nic ztraceno. Studie (1) z roku 2010 odhalila, že ženy ve věku 27 až 45 let častěji přemýšlejí o sexuálních aktivitách, mívají bujné sexuální fantazie a oproti svým mladším kolegyním ve věku 18 až 26 let i aktivnější sexuální život.

Cvičení

Jedním z dalších důvodů, proč může být vaše sexuální touha vyšší než obvykle, je zvýšená fyzická aktivita nebo úbytek hmotnosti. Malá studie (2) z roku 2018 poukázala na pozitivní vztah mezi fyzickou zdatností a vyšší sexuální touhou. Ve skutečnosti vědci zjistili, že u žen bylo vzrušení silně ovlivněno kardiovaskulární vytrvalostí. V překladu to znamená, že když se cítíte lépe, pravděpodobně se budete chtít partnerskému sexu věnovat častěji.

Menší stres

Není žádným tajemstvím, že vyšší hladina stresu uvolňuje více kortizolu – hormonu boje nebo útěku. A ten negativně ovlivňuje vaši sexuální touhu. Ostatně, i tohle věda (3) potvrdila. Když si 30 žen nechalo změřit sexuální touhu a hladinu kortizolu před a po sledování erotického filmu, ukázalo se, že ženy, které měly pokles kortizolu, vykazovaly vyšší sexuální touhu.

Upravená medikace

Pokud jste zaznamenali náhlou změnu libida, může to být proto, že jste nedávno přestali užívat léky nebo snížili jejich dávkování. Zejména antidepresiva či antihypertenzní medikamenty, které se používají k léčbě vysokého krevního tlaku, libido tlumí.

Zdroje: (1) www.pages.stat.wisc.edu/~st571-1/EastonEtal2010.pdf                                                                                         (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5963213/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703719/






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat