Oddělené ložnice. Je to začátek konce vztahu?

Spánkový rozvod. Tak se dnes říká odděleným ložnicím! I vy spíte jinde než partner a navíc si to nemůžete vynachválit? V tom případě doufejte, ať se nic nepokazí! Z dlouhodobého hlediska to ničí vztahy!

V nemoci i ve zdraví, v bohatství i chudobě, dokud je smrt nebo práce na směny nerozdělí… Že by nemoc dnešní doby? Vypadá to tak!

„S manželem jsme spolu šest let, přičemž teď to budou dva roky, co jsme se rozhodli pro radikální krok - rozdělit si jednu větší ložnici na dvě menší. Každý z nás tak má svůj pokoj,“ vypráví šestatřicetiletá Kateřina, které prý zatím nic nechybí.

„Jsem spokojená. Navzájem se nerušíme, ráno se potkáme u snídaně, a když v noci chceme být spolu jako milenci, napíšeme si esemesku jako zamlada,“ směje se, i když ví, že tohle odloučené noční soužití nepatří mezi klasické modely standardního partnerského života.

Daň z příjmu?

V Americe tento jev pojmenovali termínem spánkový rozvod. Ale to až poté, co jedny z posledních celonárodních statistik ukázaly, že jde o trend, jehož obliba rapidně stoupá.

Podle ankety až 25 % amerických párů nespí v jedné ložnici. Navíc lidé čím dál častěji při stavbě nebo úpravách domů a bytů žádají dvě ložnice, což v předchozích letech bylo spíš výjimečné. Co je k tomu vede?

Mezi nejčastějšími důvody se objevují rozdílné biorytmy partnerů (jeden je ranní ptáče, druhý noční sova), chrápání, nespavost jednoho z páru, stejně jako jeho odlišné návyky (televize, počítač v posteli), ale i přítomnost malého dítěte ve společné posteli rodičů, které ve většině případů budí otce svým pláčem.

Může to fungovat?

Všechny tyhle příčiny a důvody vypadají rozumně. Proč by se například žena měla trápit kvůli chrápání manžela a nevyspat se několik nocí, když ráno vstává do práce? Není pro ni jednodušší, jít si lehnou jinam, pokud k tomu má dispozice? Logicky se nenabízí jiná odpověď než „ano“, jenže…. Psychologové jsou zásadně proti!

První pravidlo: Vyjednávejte!

Jedním z nich je Michael J. Breus, klinický psycholog a člen Americké akademie spánkové medicíny z Arizony. Ten pro odborný magazín Psychology Today uvedl, že je sice nutné, aby oba partneři dosáhli klidného a dostatečného spánku, ale nevyspání by měli prvotně řešit spolu a ještě ve společné ložnici.

Teprve když všechny pokusy selžou, dá se uvažovat o rozdělení ložnic, ale i tak by se měla stanovit nějaká pravidla, pravidelnost, se kterou se jeden z páru sebere a odejde „do svého“. Co se třeba spánkově rozvést pouze ve všední dny, kdy se chodí do práce, aby se pouto páru nenarušilo až příliš?

Druhé pravidlo: Mějte trpělivost!

„Páry, které spí spolu, zažívají pocit blízkosti a intimity, jak sexuální, tak i emocionální. Je to drahocenný aspekt a podstata partnerství,“ vysvětluje dál odborník s tím, že jakmile dojde k radikálnímu spánkovému rozvodu - a v dlouhodobém horizontu, vztah utrpí negativní šrám.

Proto je rozhodně lepší při poruchách spánku nejdřív navštívit lékaře a teprve později uvažovat o jiné alternativě řešení. Pak je to něco jako ruská ruleta. Buď to vyjde, nebo ne. (Snad to Kateřině z úvodního příběhu vydrží co nejdéle.)







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat