Prostreno.cz

Rajčata nebo cibule. Víte, které potraviny nepatří do lednice?

Výrobci na nás s velikostí spotřebičů vůbec nešetří. Dnes je skoro nemožné koupit ledničku, která nevypadá jako menší skladiště! Aby nám pak doma nezela prázdnotou, paradoxně v ní uskladňujeme věci, které bychom tam vůbec dávat neměli…

Znáte to, přijdete domů a bezmyšlenkovitě celý nákup naskládáte do ledové „bílé skříně“. Je tam přece tolik šuplíčků a poliček, a do těch se toho vejde! Jenže pozor, některým potravinám pobyt v chladném prostředí vůbec nesvědčí. Ztrácí chuť, klesá jejich kvalita a rychleji „stárnou“. Víte, o kterých je řeč?

Rajčata

Ne každá zelenina vám za zimu poděkuje. Rajská jablíčka v ní vyloženě trpí! Chlad jim ničí buněčné membrány a ještě zastavuje nutný proces dozrávání. Charakteristická chuť je rázem pryč a vám zbude jen nešťastná náhražka s moučnou náplní. Pokojová teplota a proutěný košík je mnohem lepší varianta, navíc vám vytvoří estetický doplněk kuchyně.

Banány

Hnědé banány nevypadají zrovna lákavě, že? Jenže právě tak dopadnou ty vaše, pokud je uložíte do chladničky. Teplota pod 12 stupňů jim nevyhovuje. Neumožňuje jim totiž postupně dozrát. Stejně jako v předchozím případě je bez obav vystavte někde v místnosti, kde je klimaticky přijatelněji.

Cibule

Bez tohoto pomocníka se neobejde žádná hospodyňka, co si budeme povídat. Cibuli nedělá potíže zvládnout zimu, jako spíš vlhkost, která v lednici vládne. Než na ni dojde řada, snáze překoná uskladnění na temném a chladném v místě. Nutno dodat, že jako spolubydlící by s ní určitě neměly pobývat brambory. Obě suroviny vylučují jisté esence, které na sebe působí destruktivně. A když už jsme u této zemědělské plodiny…

Brambory

Kdo by pro ně chtěl chodit někam do sklepa, když je může mýt pěkně po ruce. Jako každý konzument jich určitě máte doma pořádnou zásobu, vždyť možností jejich využití je požehnaně. Jenže mraznička není právě ideálním přechodným bydlištěm. Škrob, který je bramborách obsažený, se při nízkých teplotách rychle mění na sacharidy. Ubytujte je raději v neprodyšném sáčku někde v koutě. Tak se nebudou kazit a vydrží překvapivě dlouho.

Citrony a pomeranče

Kdyby vás někdo utrhl v tropech, převezl tisíce kilometrů a nakonec vás šoupnul do pěkné zimy, asi by se vám to moc nelíbilo. Stejný pocit má i toto exotické ovoce, na jehož celoroční dostupnost jsme si pořádně zvykli. V ledničce citrony a pomeranč vysychají, ztrácí šťávu a bídně jsou na tom, i co se týče vůně. Velkou službu jim prokážete pokojovou teplotou a ošatkou. Pozor však na vrstvení. Přílišný tlak napomáhá tvoření plísně.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat