Prostreno.cz

Hrnce a pánve jako ze škatulky. Nerez i teflon potřebují extra péči

Hrnce a pánvičky se vyrábějí z různých materiálů - z litiny, mědi, nerezu, kameniny a tak dále. Jedno je ale spojuje. O všechny se musí dobře pečovat, aby vypadaly stále jako nové a byly čisté a připravené k dalšímu vaření a smažení. Na každý hrnec či pánvičku ovšem platí něco jiného. Máme pro vás několik základních rad, jak mít nádobí stále jako ze škatulky.

Nové nádobí je jako nové oblečení, musí se umýt. Ale pozor, každé má svá pravidla pro údržbu a čištění. O všem rozhoduje materiál, ze kterého je nádobí vyrobeno.

Měď

Nové nádobí: Měděné nádobí nejprve ponořte do horké vody a ponechte je v ní, dokud voda nevystydne. Poté nádobí vyndejte a dobře osušte.

Údržba a čištění: Měděné nádobí je opravdový skvost a je nutné naučit se o něj pečovat. Zapomeňte na drahé čističe a sáhněte do spíže. Měděné nádobí se dobře čistí worcesterovou omáčkou, citronovou šťávou nebo pastou ze soli a octa.

Litina

Nové nádobí: Aby se pokrmy nepřipalovaly (a kvůli ochraně povrchu) litinu před prvním použitím napusťte olejem. Nalijte do hrnců a pánviček trochu víc oleje a nechte hodinu hřát na malém plameni. Nechte vychladnout a vytřete papírovými utěrkami.

Údržba a čištění: Litinové pánve jsou náchylné k rezivění, proto je po každém umytí dobře osušte a pomocí papírové utěrky na povrch naneste tenkou vrstvičku obyčejného stolního oleje. Tím veškeré litinové nádobí ochráníte.

Smalt

Nové nádobí: Vnitřek omastěte olejem a dejte na hodinu do vlažné trouby. Nechte 12 hodin chladnou a vytřete do čista.

Údržba a čištění: Smaltové nádobí časem „zešediví“ a je potřeba ho jednou za čas „vybělit“. Do zašlého smaltovaného hrnce nalijte slabý roztok 600 ml vody a 2 lžiček bělidla. Nechte působit maximálně dvě hodiny, déle ne, jinak by se mohl povrch poškodit.

Nerez

Nové nádobí: Nerezové nádobí omyjte teplou vodou s neutrálním čisticím prostředkem. Nepoužívejte syntetické prostředky s obsahem chlóru nebo silných alkalických čistidel.

Údržba a čištění: Nerezové nádobí vždy ihned utřete do sucha a dbejte na odstranění všech zbytků jídla. Zbytky slaného jídla smyjte co nejdříve, jinak mohou způsobit tzv. důlkovou korozi. Nerez se velmi dobře čistí jednoduchou pastou z jedlé sody a citronové šťávy.

Hliník

Nové nádobí: Zapomeňte na fámy kolem hliníkového nádobí a jeho škodlivosti, ve skutečnosti je hliník perfektně stabilní a bezpečný. Dnešní moderní hliníkové nádobí je i velmi vkusné a má vynikající tepelnou vodivost. Před prvním použitím se doporučuje omýt nádobí teplou vodou a lehce ho uvnitř vytřít olejem nebo máslem.

Údržba a čištění: Na hliníkovém nádobí se časem mohou objevit tmavé skvrny, které se dají snadno odstranit. Do poškozeného hrnce nalijte vodu, vymačkejte do ní šťávu z jednoho citronu a zvolna povařte, dokud hliník nezíská znovu lesk.

Teflon

Nové nádobí: Před prvním použitím pánvičku důkladně umyjte teplou vodou, osušte a teflonový povrch potřete slabou vrstvou stolního oleje.

Údržba a čištění: Teflon je velmi choulostivý povrch, takže zapomeňte na kovové obracečky a drhnutí drátěnkou. Používejte šetrné kuchyňské náčiní, například ze dřeva a teflonu. Pokud se vám přesto na teflonu něco připeče, rozehřejte na pánvi hrubozrnnou sůl a poté umyjte saponátem. Používejte jen jemnější stranu houbičky na nádobí. Teflonové pánvičky mezi sebou prokládejte papírovými utěrkami, aby se povrchy vzájemně nepoškrábaly.

Kamenina

Hliněná nádoba je i přes vypálení porézní. Když se hrnec ponoří do vody, póry absorbují vodu. Před každým použití namočte kameninu na hodinu do horké vody, připravovaný pokrm se nebude připalovat a z nádoby se zároveň uvolňuje pára. Kameninové nádobí má vynikající tepelné a izolační vlastnosti, je skvělé jak na vaření a pečení, tak i na uchovávání potravin a pokrmů v chladu.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat