Vraťte nábytku jeho původní vzhled. Stačí oprášit pár starých zlepšováků

Čeká vás velký úklid a předem se děsíte, jak dlouho vám potrvá? Buďte v klidu! Pokud jde o nábytek, za chvilku máte hotovo a popíjíte zaslouženo kávu. Tyhle babské triky na údržbu šetří čas, peníze i nervy!

Čalouněný, dřevěný nebo kožený? Pokud nevíte, čím z křesel a gauče vyčistit skvrny či zneviditelnit škrábance, inspirujte se historickými radami. Vždyť fungují na jedničku již několik desetiletí! Jste připraveni začít?

Čalouněný nábytek

Váš domácí mazlíček ho zbožňuje? V tom případě uděláte dobře, když oželíte nepoužívanou silonovou punčochu. Navlhčená totiž perfektně a hlavně rychle zlikviduje pozůstatky zvířecí srsti. K přečistění využijte lístky použitého čaje nebo kysané zelí (poté ho smeťte jemným kartáčem). Skvrny od kávy, čaje a kakaa zneškodní roztok mýdla s jedlou sodou. S následky večírku v podobě fleků od červeného vína si poradí citron. Potřete s ním zasažené místo, pokapejte teplou vodou a „vysajte“ savým papírem.

Dřevěný nábytek

Zejména desky stolů dokonale nablýskáte rozkrojenou syrovou bramborou. Zašlé leštěné kousky budou opět zářit, otřete-li je hadříkem namočeným v olivovém oleji. Co se týká dveří se světlým nátěrem, postupujte takto: ve 3 litrech vody rozvařte oloupanou cibuli a kousek mýdla. Tekutina zneškodní i odolné nečistoty, ale les zanechá neporušený. Dubový nábytek uvítá leštěnku z teplého piva a kostky cukru, ořechový zase ocení směs stolního oleje a octa v poměru 1 : 1. Nápadné škrábance nebudou tak patrné, když je ošetříte rozkrojeným para ořechem.

Kožený nábytek

Dobře se čistí mlékem, ale pokud čelíte silnému znečištění, sáhněte raději po terpentýnovém oleji. Poškrábaná místa zrenovujete, a teď se něčeho podržte, tužším tělovým krémem. Kůže ztmavne a po pár dnech získá původní odstín. Sedačky zkrášlíte pomocí vaječného bílku, šálku mléka a vody. Směs zabraňuje prasklinám a zaručí dlouhotrvající lesk – stejně jako rozkrojená cibule.

Proutěný nábytek

Prokážete mu velkou službu, když ho „přetáhnete“ kartáčem namočeným ve slané vodě. Na odolné skvrny platí roztok z 2 litrů vody, 20 gramů plavené křídy a 20 gramů kyseliny šťavelové. Rákosové pletivo u mírně prosezených židlí na spodní straně navlhčete horkou vodou. Po zaschnutí se krásně napne!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden může být plný intenzivních emocí a hlubokého uvědomění. Pokud jste ve vztahu, možná budete cítit potřebu vyjádřit své pocity a touhy otevřeně. Nebojte se sdílet své myšlenky a snažte se pochopit i pohled svého partnera. To může po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
67 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat