Věci, na které byste během jarního úklidu neměli zapomenout

Také u vás probíhá velký jarní úklid? Pak pro vás máme několik předmětů a míst v domácnosti, na které moc rádi zapomínáme, ale které si naši pozornost rozhodně zaslouží. Hromadí se na nich totiž spousta nečistot či bakterií, jež doma rozhodně mít nechceme…

Čemu tedy (nejlépe pravidelně, nikoli jen jednou dvakrát ročně) dopřát pořádnou očistu?

Každodenní společnice

Kabelka, příruční taška, batůžek… Ať už své věci nosíte ven v čemkoli, ruku na srdce – jak často toto „příruční zavazadlo“ myjete či otíráte? Většina z nás jen výjimečně, hlavně v případech, kdy si kabelku a spol. od něčeho vysloveně umažeme. Ovšem to neznamená, že jinak není obydlím pro spoustu nečistot a nejrůznějších bakterií! Vždyť ji máme pořád s sebou, pokládáme ji, kam se dá, a rozhodně do ní či na ni nesaháme jen čistýma rukama.

Nejen pro čisté nádobí

Většina z nás sice dřez poté, co v něm umyjeme nádobí, opláchne, ale to nemusí stačit. Vlhké prostředí dřezu je totiž ideálním místem pro množení nejrůznějších bakterií – včetně E. coli nebo salmonely. A to vzhledem k tomu, že do dřezu odkládáme nádobí, není dobrá zpráva. Proto jej pravidelně dezinfikujte a vždy pořádně vydrhněte.

Krásná každý den

Spousta žen se před odchodem z domu každý den líčí. A k tomu používáme nejrůznější houbičky, labutěnky a štětce. Tak schválně, kdy naposledy jste je pořádně vyprala či umyla? Nejspíš jen marně lovíte v paměti. A to je chyba. S každým použitím se v nich hromadí a množí bakterie či viry, jež si pak nanášíme s make-upem na obličej. Že to naší kráse příliš neprospívá, je jasné. Jednou týdně proto štětce a spol. vyperte (stačí jemné mýdlo a teplá voda).

Domácí kancelář jako nová

Pracovní stůl a počítač najdete ve většině domácností. Ovšem to, co by našli biologové v této vaší domácí kanceláři, by vás nejspíš překvapilo. Tak například na klávesnici žije asi o polovinu více bakterií než na záchodovém prkýnku, samotný stůl, na němž počítač stojí, také nebývá vrcholem čistoty. Při úklidu mu totiž jen málokdo věnuje stejnou péči a pozornost jako například stolu v jídelně. Tak na svou „home office“ nezapomínejte!

Na co se budeme dívat

Televize. Jen zlomek lidí ji nevlastní, a přesto je – i když nepřímo – odpovědná za to, že každý den saháme na spousty a spousty bakterií. Jak to? Jen se zkuste zamyslet, kdy jste naposledy vyčistili ovladač na televizi? A můžete se zaručit za to, že na něj všichni členové domácnosti sahají pouze s umytýma rukama? To asi těžko. Takže ovladači pravidelně dopřávejte očistu v podobě hygienických ubrousků.

Budiž světlo

Podobně jako s ovladači je to i s vypínači. Co uděláte jako první, když večer přijdete domů z práce? Ano, rozsvítíte si. A to ještě předtím, než zamíříte do koupelny, abyste si umyli ruce (ostatně i v koupelně si špinavou rukou rozsvítíte). Vypínače jsou tak jedním z nejšpinavějších předmětů, které doma máte. Tak je při úklidu neopomínejte!

Pomoc pro spotřebiče

Většina domácností dnes disponuje pračkou a myčkou (nebo minimálně jedním z těchto spotřebičů). Právě díky nim nemáme tolik práce s udržováním čistého nádobí a oblečení. Ale aby mohly tyto spotřebiče odvádět svou práci opravdu dobře, musejí být také samy čisté. A na to už často zapomínáme. Přitom stačí jednou měsíčně zapnout pračku či myčku naprázdno a pomoci jim octem (v pračce jej nalijete místo prášku a aviváže, do myčky jej dáte v misce). Bakterie a plísně nemají šanci!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat