Prostreno.cz

Pořád uklízíte a není to vidět. Pak jste se úklidu nenaučili správně

Máte pocit, jako byste vždycky uklízeli, ale nikdy se nikam nedostali? Pak jste se úklidu nenaučili. Čtete správně. Na uklízení existuje škola. Pokud ji absolvujete, budete dávat věci na své místo jen jednou nebo dvakrát ročně!

Vidíte nepořádek, tak se skloníte, vezmete něco z podlahy, tam zase uklidíte hračky, dáte špinavé prádlo do pračky…. A druhý den se děsíte, že vaše snaha vůbec není vidět. Asi nemáte ten správný mustr od odborníka.

Rady až z Japonska

Japonská expertka na úklid Marie Kondo, která prodala více než 5 milionů kopií své první knihy, a to na pěti kontinentech, se stala naprostou legendou. Takovou, kterou obdivují i celebrity včetně Jamie Lee Curtis nebo Kate Hudson. Právě ona se domnívá, že uklízení je něco, co se musí naučit, a zároveň se neprovádí každý den. Stačí jednou nebo dvakrát ročně. Jako vážně?

Marie věří, že všichni mohou dosáhnout štěstí, snížit stres, a dokonce zhubnout při osvojení její úklidové metody. Stačí jen změnit své zvyky.

Neskladujte to, co vám nepřináší uspokojení

Porcelán po babičce, staré, zažloutlé fotky, hrnec s jedním ouškem, vařečka zbarvená od borůvek, šaty, do kterých byste museli zhubnout 20 kilo. Co z těchto věcí vám skutečně přináší radost? Zbavte se všeho, co nepoužíváte, nebo na čem vám zase až tak nezáleží. Pak snadněji najdete způsob, jak ukládat to, co jste si ponechali.

Věci seřazujte podle kategorie – umístění

Nejdříve uklidíte kuchyň, pak jdete na obývák a tak dále? Možná vám tenhle způsob nedělá dobře. Zkuste jiný. Nejprve „dejte dohromady“ oblečení, pak knihy, papíry, různé další předměty a sentimentální položky. Asi se po bytě o trochu víc nalítáte, ale uklizeno bude mnohem dřív – a ještě něco zhubnete.

Zvolte přesné umístění pro každou položku

Možná to zní komplikovaně a časově náročně, ale všechno je to poměrně jednoduché. U každého předmětu se zamyslete, kde má svoje pevně dané místo. Důvod, proč každá položka musí mít určenou lokalitu, je ten, že existence předmětu bez domova rozmnožuje šance na přeplněnost prostoru. „Jelikož jste třídili položky, které patří do stejné kategorie, stačí jen uložit předměty blízko sebe. To, co nemá místo, překáží,“ popisuje expertka.

„Někdy“ znamená „nikdy“

Může to být jeden z nejsložitějších úkolů, ale je důležité zbavit se takových předmětů, jako jsou knihy, které si schováváte „na potom“. Pokud nesplňují svůj cíl číst, pak jsou zbytečné a přidávají se k vašemu problému. Stejně jako oblečení. Dejte si pozor na to, abyste regulovali oblečení na „venkovní“ nebo „jen pro dům“. Víc kategorií netřeba. A opět platí, že pokud vám věci nepřinášejí radost, měly by se vyhodit. S takovým přístupem už nikdy nebudete mít problém s úklidem. Nebo ano? Co vlastně dělat, pokud nepořádek dělá někdo z rodiny?

Jak se vypořádat s nepořádkem u jiných?

Zaměřte se na své vlastní věci a nevyhazujte něco, co není vaše – navíc bez povolení. Uveďte do praxe tento systém a doufejte, že vaše rodina bude následovat vaše kroky.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat