Prostreno.cz

Ochutnávání a stará víčka. Nejčastější chyby při zavařování

Zavařování je hit každého léta, ať už máte vlastní plody ze zahrádky nebo ty kupované, postup je stále stejný. Myslíte si, že máte zavařování v malíčku, nebo se vám někdy prostě nezadaří? Máme pro vás několik běžných chyb, kterých se stále někteří z nás nevědomky dopouštějí.

Myslíte si, že o zavařování víte všechno, že vám se žádná ta chybička stát nemůže? No pro jistotu čtěte, jestli se vám tam nějaká ta malá chybička nevloudila, byla by velká škoda, kdyby vaše úsilí skončilo nakonec v popelnici. Na tyhle chybky si dejte pozor!

„Mami já chci ochutnat“

Na tohle opravdu pozor, patří to mezi nejčastější chyby při vaření marmelád i při přípravě láků a nálevů. Proti ochutnávání nic nemáme, ale pozor – vždy ochutnávejte pouze čistou, umytou lžičkou. Jakmile lžičku už jednou oblíznete, znovu už si s ní z hrnce nic nenabírejte. Sliny obsahují řadu látek, které by mohly kontaminovat vaši zavařeninu a podpořit kvašení a tvorbu plísně.

Stará víčka. No a co?

Další častou chybou, je že používáte víčka opakovaně. Před plněním sklenic vždy zkontrolujte stav víček, hlavně stav těsnicí gumičky. Některá víčka opravdu můžete použít opakovaně, ale těm, která mají poškozenou těsnicí gumu či jsou již deformovaná, dejte rychle sbohem, mohla by přispět ke zkažení celého obsahu ve sklenici.

Málo, nebo moc

Při zavařování si hlídejte i doporučení o plnosti sklenice, obvykle 0,5–2 cm od okraje. Během procesu konzervování se potraviny uvnitř sklenic nafouknou, takže pokud jste přeplnili nádoby, obsah začne unikat. Nedostatečné plnění sklenic zanechá v nádobách příliš mnoho kyslíku a může také zabránit správnému utěsnění a znamenat rychlou zkázu.

Podceňujete teplotu

Při zavařování ovoce a zeleniny, je potřebné dodržet teplotu vody v zavařovacím hrnci a také čas. Teplota by se měla pohybovat od 85 °C v závislosti na zavařované potravině. Měkké potraviny lze zavařovat i v páře, naopak tvrdší plody je dobré ponořit do horké vody, voda by měla dosahovat několik centimetrů od horního okraje sklenice.

Sterilizujete pouze skleničky

Myslíte si, že stačí vymýt jen skleničky a připravit víčka? Omyl, nezapomeňte také na všechny ostatní pomůcky, které budete potřebovat, hrnec, naběračka, lžíce, různé misky a tak dále. Vše, s čím přijdou potraviny k zavaření do styku, by mělo být perfektně čisté, tím předcházíte možné kontaminaci a zabráníte náhlé zkáze.

Ignorujete otáčení skleniček dnem vzhůru

Například marmelády a povidla se plní do sklenic ještě horké a staví se dnem vzhůru. Tento postup je důležitý proto, aby se víčko lépe přichytilo. Ve sklenici po vychladnutí vzniká podtlak a po zchladnutí, když skleničky otočíte, by měla být víčka mírně vypouklá dovnitř, nikdy ne nafouklá. Tak poznáte, že celý proces proběhl správně. Naplněné skleničky neotáčejte víčkem vzhůru, dříve než zcela přirozeně vychladnou.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat