Prostreno.cz

Podzim nahrává do karet výsadbě česneku a cibule

Práce na zahrádce je téměř po celý rok, dokud záhonky nezakryje sněhová pokrývka. Podzimní čas je spojený převážně s výsadbou česneku, ale na svůj záhonek toho můžete vysadit mnohem víc a příští rok se těšit z bohaté úrody. Poradíme, co zasadit právě teď.

Česnek

Česnek můžete sázet dvakrát za rok, na podzim i na jaře. Přesto česnek sázený na podzim má větší výnos a říká se, že i silnější aroma. Česneku chlad zkrátka prospívá a nemusíte se bát, že během zimy pomrzne. Před plánovanou výsadbou bedlivě sledujte počasí, až teploty klesnou trvale pod 9 °C, nastal ten pravý čas a stroužky mohou rovnou do záhonku. Pokud nemáte česnek přímo určený k sadbě, tak ho nezapomeňte před výsadbou namořit, aby byl odolný vůči veškerým škodlivým vlivům, vhodný přípravek je k dostání v každém zahradnictví.

Ozimá cibule ze sazečky

Na podzim můžeme sázet i ozimou cibuli ze sazečky, cibulky by měli před zámrzem půdy ještě stihnout zakořenit, ale nikoli vyrašit. Sazečky můžete sázet přibližně do konce listopadu. Vysazujte do hloubky 8 až 10 cm, to je o něco hlouběji než na jaře. Jednotlivé sazečky sázejte ve vzdálenosti cca 5 cm od sebe, vzdálenost řádků by měla být 25 až 30 cm. Sazečky důkladně přihrňte půdou a v případě velkého sucha zalijte.

Petržel

Petržel setá pochází z oblastí kolem Středozemního moře a je dvouletá. Množí se semeny, která klíčí až několik týdnů po vysetí. Proto se vysévá již pozdě na podzim nebo časně na jaře. V prvním roce tvoří bohatou růžici listů, které může sklízet od června až do zimy. Druhým rokem rostlina vykvétá a po dozrání semen hyne. Petržel se pěstuje ve dvou variantách, petržel kadeřavá pro nať a petržel kořenová pro masité kořeny, které jsou běžnou zeleninou.

Reveň neboli rebarbora

Podzim je vhodný i na výsadbu rebarbory, oddělky můžete vysazovat na podzim i časně z jara. Pro výsadbu vykopejte jámu přibližně 30 cm hlubokou, vykopanou půdu smíchejte s kompostem nebo zetlelým hnojem. Touto směsí opět jámu naplňte. Oddělky reveně sázejte tak, aby pupeny nebyly víc než 5 cm pod povrchem půdy. Na jaře se již můžete těšit z kyselých řapíků.

Nezapomeňte na bylinky

Pokud máte venku v záhonku bylinky a chcete si je udržet i během zimy, tak je nejvyšší čas je přesadit do truhlíků či květináčů a vzít je domů. Během měsíce října až do prvních mrazíků si můžete snadno bylinky přesadit a ještě jim prodloužit životnost. Jednoleté byliny můžete vykopnout v celém trsu, u vytrvalých bylin vykopněte jen část rostliny a zbytek nechte přezimovat v záhoně. Na podzim můžete i vytrvalé byliny snadno přesazovat i dělit a obdarovávat kamarádky.

Zdroj: www.goodhousekeeping.com, www.gardening.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat