Prostreno.cz

Péči o svá chodidla nepodceňujte ani v zimě

Sice na období sandálů a letních botiček si ještě počkáme, ale ani v zimě bychom neměli podceňovat péči o chodidla. I v zimě jsou naše chodidla velmi citlivá na kožní plísně. Vzpomeňte si na vlhké boty v kterých musíte být celý den, a v zapařených ponožkách se to bakteriemi jen hemží.

Zkrátka i v zimě potřebují naše chodidla tu správnou péči. Zavzpomínejte na staré časy a připravte si třeba horkou lázeň pro unavená chodidla, nebo dezinfekční pro boj s plísňovým onemocněním.

Horká lázeň

Po náročném dni si i naše chodidla zaslouží trochu relaxace. Připravte si malou vaničku, mísu či lavor, zkrátka jakoukoli nádobu, do které si pohodlně ponoříte chodidla. Zvolenou nádobu budete muset, tak trochu obětovat, uvědomte si, že přijde do styku s vašimi chodidly, takže s ničím jiným už ji neseznamujte. Do vaničky nalijte horkou vodu a vyberte si z následujících bylin a přípravků, kterým svou koupel obohatíte.

Bylinky pro unavené nohy

Po celém dni na nohou oceníte šalvěj, pelyněk nebo přesličku, tyto suroviny můžete libovolně kombinovat. Šalvěj vaše nohy zklidní, osvěží a zmírní otoky. Pelyněk a přeslička napomáhají hojení různých odřenin, puchýřů a také zmírňují otoky. Přeslička navíc pomáhá snižovat pocení chodidel.

Antiseptická lázeň

Pokud bojujete s plísněmi, či toužíte po prevenci, pak sáhněte po rozmarýnu či levanduli. Rozmarýn působí antimykoticky a protizánětlivě. Levandulová silice má taktéž velmi dobré antibakteriální a antimykotické účinky, a navíc urychluje hojení drobných ranek a odřenin.

Velmi účinná je také lázeň připravená z jedné odměrky ústní vody a jedním šálkem octa smíchané s teplou vodou. Ústní voda obsahuje účinné látky, které likvidují bakterie a plísně. Ocet se zase postará o změkčení pokožky a dezinfikuje drobné oděrky a prasklinky v suché kůži.

Hřejivá lázeň

Pokud jste venku pěkně promrzli  zahřejte svá chodidla v lázni z hřebíčku a jalovce. V horké vodě vylouhujte přibližně deset hřebíčků a dvacet bobulí jalovce, až teplota vody bude příjemná pro vaše chodidla, ponořte je do lázně a užijte si ten hřejivý pocit.

Proč přidávat do lázně sůl

Do horké lázně je také dobré přidat hrubou koupelovou sůl. Sůl změkčuje pokožku a zároveň ji můžete použít jako abrazivo místo pemzy.

Nezapomínejte na hydrataci

Po každé horké lázni, a nejlépe každý den, byste neměli zapomínat na svá chodidla. A pokud si před spaním mažete ruce, tak stejnou péči si zaslouží i chodidla. Přes noc mají dostatek času na hydrataci a krém se krásně vstřebá. Uvidíte, že za pár dní budete mít chodidla jemná a vyživená.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat