Prostreno.cz

Způsoby, jak využít jedlou sodu v boji proti lupům

Už si s lupy nevíte rady? Pokud žádný speciální šampon nepřinesl takový výsledek, jaký jste očekávali, ještě neházejte flintu do žita. Je tu přece jedlá soda! Když ji smícháte s jablečným octem, vodou nebo zázvorem, váš problém rychle zmizí.

Lupy. Někdo má to štěstí, že ho tahle patálie potká párkrát za život, zatímco jiný s ní bojuje na chronické vlně. I vy o tom víte svoje? Pokud se ptáte na možné příčiny, tak ty jsou podle odborníků jasné – viníkem může být stres, špatné stravovací návyky, nevhodná pokrývka hlavy, nedostatečná hygiena, nadměrně suchá pokožka nebo užívání některých léků s agresivními vedlejšími účinky. Ať už je však strůjce jakýkoli, šance na nápravu přece jen existuje. Dámy a pánové, představujeme vám řešení v podobě jedlé sody!

Instantní zachránce, který funguje

Že možnosti využití jedlé sody jsou skoro nevyčerpatelné, o tom jste se možná už přesvědčili. Vždyť jako pomocník při vaření či úklidu nikdy nezklame! Jenže pozor, sáček s hydrogenuhličitanem sodným, který vás vyjde na pár korun, dokáže obstát i jako prostředek proti lupům. Má totiž schopnost absorbovat přebytečný maz na pokožce hlavy a eliminuje plísně, bakterie a další nežádoucí zárodky. K samotným vlasům je však šetrný, což z něj dělá báječnou „pomocnou sílu“. Jak jedlou sodu použít? Jistě vás právě tohle zajímá asi nejvíc. Bez zbytečných okolků vám nabízíme pár nápadů…

Soda a jablečný ocet. Skvělá spolupráce

Ocet získávaný z jablek má už svou silnou „fanouškovskou základnu“, neboť se stává stále vyhledávanější. Pokud ho v domácích zásobách máte i vy, je to dobrá zpráva. Jeho kyselá povaha reaguje s obsaženými látkami v sodě, výsledkem je pak „medicína“ s antimikrobiálními vlastnostmi, která účinně likviduje plísňové infekce, čímž zabraňuje tvorbě lupů. Jakmile smícháte tři lžičky octa se dvěma lžičkami sody, získáte pastu, kterou si vmasírujte do pokožky hlavy – alespoň na tři minuty. Poté spláchněte pozůstatky vlažnou vodou. Pro maximální efekt opakujte kúru dvakrát týdně.

Soda a voda. I tohle svede zázraky

Určitě se vyplatí zkusit i sodu v kombinaci s vodou. Konzistence by měla být tužší a připomínat „kaši“. Postup aplikace je podobný jako v předchozím případě, ovšem s tím rozdílem, že masáž provedete pět minut a následně si umyjete vlasy jemným přírodním šamponem. Naordinujte si tuto léčbu pokaždé, když už to s množstvím lupů bude neúnosné, nebo ji prostě zahrňte do své rutiny každý druhý až třetí den.

Soda a zázvor, dobří přátelé

Lupy lze ošetřit také promícháním polévkové lžíce sody s malou lžičkou zázvorové šťávy – ta zabraňuje růstu kvasinek i tvorbě lupů, přičemž soda celé dílo dokoná. Vetřete si tuto směs do kořínků vlasů, nechte chvíli působit a umyjte si hlavu běžným způsobem. Po pár opakováních můžete na lupy jen vzpomínat!






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat