Prostreno.cz

Jak působí obyčejný celer na trávení pejsků

Majitelé psů mohou být znepokojeni, když jejich mazlíčci jedí celer, zvláště pokud nevědí o možných rizicích. Patříte-li k nim, je dobré, abyste pochopili, jaké účinky může mít celer na trávení vašeho psího společníka.

Celer je užitečný od řapíku ke kořenům a bez něj by žádný správně připravený vývar nebyl tak chutný a silný. Léčebné působení celeru znali už staří Egypťané, přijímán byl hlavně jako afrodiziakum, což teď možná mnohým přijde jako špatný vtip. Celer a sexuální povzbuzovač? No, jeho účinky jsou všestranné, což tak trochu souvisí i s jeho konzumenty. Že si sem tam vy osobně dopřejete třeba celerové hranolky nebo celerovou polévku, to asi nikoho nepřekvapí, co se ale stane, když tu samou zeleninu ochutná i váš pejsek?

Rizika podávání celeru psům

Obecně řečeno, celer je pro psy zcela bezpečný, ale je nutné dodržovat zásady přiměřené konzumace. Psí strava domácím mazlíčkům obvykle poskytuje vše potřebné, takže ji není třeba doplňovat. Příležitostné podávání chutné zeleniny se však nevylučuje. Neexistuje žádné konkrétní nebezpečí, pokud jde o celer, protože většina této zeleniny se skládá z vody a psi takové zpestření mohou vítat jako snack, tedy svačinku.

Ačkoli nevzniká žádné vážné riziko, když chlupáči jedí celer, existuje několik možných vedlejších účinků, které je třeba vzít v úvahu. Které to jsou?

Problémy se žaludkem

Vzhledem k tomu, že je v celeru slušné množství vláknitého materiálu, někteří psi se mohou potýkat s normální průchodností střev. Ujistěte se, že vaše štěňátko dostává tuto zeleninu jen s mírou, jinak počítejte s gastrointestinálními potížemi.

Riziko udušení

Charakter celeru může představovat nebezpečí udušení pro některé psy, zvláště pokud máte štěně. Vždy celer nakrájejte na malé, pro mazlíčka zvládnutelné kousky.

Toxicita z pesticidů

V závislosti na tom, odkud celer pochází, může být ošetřen libovolným počtem pesticidů nebo herbicidů. Před konzumací jej proto vždy důkladně umyjte.

Kolik celeru je tak akorát?

Určit optimální množství přijímané zeleniny není lehké. Velikost porce je závislá na velikosti psa. Obecně řečeno, lidská strava by neměla představovat více než 10 % stravy chlupáče. Pokud jde o celer, můžete mu nakrájet pár kousků celeru zhruba jednou za týden. Pro rozmanitost stravy zkuste přidat i mrkev nebo brokolici.





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat