Prostreno.cz

Bio pomocníci ze spíže. Jak pečovat o květiny bez chemie?

Jak podpořit rostlinky, aby na naší zahradě prosperovaly a bujely? Můžete jim pomoci chemickými prostředky, nebo přírodními. Jenže ne každý vlastní k záhonkům také kompost nebo hnojiště. Čím si tedy pomoci? Možná leží řešení ve vaší kuchyni a ani o tom nevíte…

Než tedy vyhodíte do koše nějaké ty zbytky, nejprve zkontrolujte, zda nefigurují na následujícím seznamu a zda tedy nejsou vhodné jako pomocníci pro vaši zahrádku.

Lógr

Pokud máte rádi tureckou kávu nebo si vychutnáváte domácí překapávanou, nevyhazujte lógr – vašim květinám doma i na zahradě prospěje. Je totiž bohatý na dusík, takže působí jako hnojivo, ovšem na rozdíl od chemických hnojicích přípravků s ním rostliny „nepředávkujete“. Jedinou nevýhodou pro jeho použití doma je, že pokud bude vrstva lógru neustále vlhká, může začít plesnivět. Proto byste ji v květníku neměli nechávat příliš dlouho, po několika dnech ji odstraňte. Na záhonech vám tato starost odpadne. Mimochodem, stará zahrádkářská moudrost praví, že lógr pomáhá květiny chránit i před některými škůdci. Vědecky dokázáno to sice nejspíš není, ale proč to nezkusit?

Banánové slupky

Slupky od banánů jednak dodají rostlinám na zahradě řadu živin, ale navíc je ochrání před mšicemi. Slupky nasekejte na malé kousky a posypte jimi záhonek (můžete klidně schraňovat slupky celou zimu – v mrazáku – a na jaře je použít na zahradě). Nebojte, nezůstanou na půdě dlouho viditelné, poměrně brzy se rozloží. Především růže, které jsou mšicemi často napadány, vám budou za „banánovou“ ochranu jistě vděčné.

Staré koření

Koření, kterému již vypršela doba spotřeby, je škoda jen tak vyhodit – ještě vám totiž múže posloužit na záhonech. Například skořice nebo chilli ochrání rostlinky před škůdci, od mravenců až po králíky. Tymián nebo rozmarýn jsou skvělými insekticidy – stačí je promíchat s vodou či olejem a květiny směsí postříkat. Mravence zastaví i „ohrádka“ ze soli (stejně tak hlemýždě nebo slimáky). Jedinou nevýhodou je, že musíte koření aplikovat poměrně často, protože je snadno omyje déšť nebo odvane vítr.

Vaječné skořápky

Skořápky jsou skvělým zdrojem vápníku, který vaše rostliny jistě ocení. Stačí je rozdrtit na menší kousky a posypat jimi záhony. U pokojových rostlin můžete drcené skořápky rovnou promíchat se zeminou, když květiny přesazujete.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat