Prostreno.cz

Provoněný domov v 5 krocích. A bez chemie

Jistě, můžete investovat do nejrůznějších osvěžovačů a bytových parfémů, ale pořád je to chemie. Vůni svému bytu či domu zajistíte i jinak.

Zajistit interiéru příjemnou, trvající vůni vlastně není nijak složité. Stačí dodržovat následující kroky:

1. Úklid

Není to zrovna nejoblíbenější činnost, ale k odstranění nejrůznějších pachů apod. je důležité mít byt uklizený. Nemusíte, pokud nechcete, spoléhat na chemické čisticí prostředky. Zkuste ocet a sodu – ačkoli má ocet charakteristický pach, velmi rychle vyčichne. Soda je navíc známá jako pohlcovač pachů.

2. Prozkoumejte koberec

Koberce a běhouny do sebe rády natáhnou nejrůznější pachy a vůně, tak proč toho nevyužít. Nejprve je pořádně vyčistěte a poté na něho pomocí rozprašovače aplikujte oblíbenou – přírodní, budete-li mít – vůni. Pokud máte lina či plovoucí podlahy, přidejte trochu vůně do mycí lázně.

3. Pozor na zvířátka

Psi, kočky, křečci a další zvířecí mazlíčci jsou pro vůni vašeho bytu rovněž výzvou – bude-li vám po pokojích pobíhat mokrý či nekoupaný pes, bude-li v předsíni několik dnů (ale stačí i jediný) nevyčištěný kočičí záchod nebo nebudete-li měnit morčeti a spol. pravidelně seno v teráriu, rozhodně se příjemné vůně doma nedočkáte, i když nakoupíte všemožné vonící prostředky.

4. Svíčky – ano, nebo ne?

Aromatické svíčky jsou sice skvělou příležitostí jak provonět interiér, ale pozor – některé spotřebitelské testy ukázaly, že určité svíčky při zapálení uvolňují do vzduchu poměrně nebezpečné, někdy i karcinogenní sloučeniny. Ale nezoufejte – jemnou vůni bytu poskytnou i nezapálené svíčky.

5. Květiny

Pěstujete doma pokojové rostliny? A co takhle k nim přidat nějakou aromatickou? Zkuste různé bylinky, které oceníte i při vaření. Z ostatních jsou to například levandule nebo muškáty.
 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat