Prostreno.cz

Nekvalitní esenciální olej na první pohled

Není olej jako olej? To v esenciálním světě platí snad dvojnásobně! Proč byste měli kupovat jen vonné prostředky v tmavém skle, s redukční clonou i latinským názvem?

Esenciální oleje se zase ocitají v centru pozornosti a na vrcholu sezony. Také se jimi zásobujete ostošest, protože vám zlepšují náladu, zdraví, vzhled i domácí atmosféru? No samozřejmě, vždyť přesně k tomu jsou přece určené! Jenže pozor, zdaleka ne všechny, na které v obchodě narazíte, mají potřebnou kvalitu. Jak rozeznat poctivý vonný olej od falešné náhražky? Věnujte pozornost těmto věcem a nenechte se při koupi napálit.

Vhodný obal jako důležité kritérium

Držíte v rukou olej, který ve svém arzenálu ještě nemáte, takže už se nemůžete dočkat, až ho doma nakapete do aromalampy nebo difuzéru. Jenže počkat, možná na něm něco nesedí – jeho čirá lahvička. Měli byste s ním vážně zavítat k pokladně? Raději ne. Kvalitní produkty jsou vždy uchovávány v tmavém skle, to aby nedocházelo k jejich znehodnocení vlivem ultrafialového záření. Mimochodem, i pokud je olej v plastu, vraťte ho zpět do regálu, protože jeho silné chemické sloučeniny právě s tímto materiálem dost nehezky reagují…

Co se skrývá pod víčkem?

Jakmile odšroubujete uzávěr daného olejíčku, soustřeďte se na to, co je pod ním. Poctivý výrobek musí být řádně zapečetěn něčím, čemu se říká redukční clona. Ano, to je takový ten „špunt“, díky kterému lze množství tekutiny dávkovat postupně. A proč tam zrovna tohle nesmí chybět? Nejde jen o to zmíněné dávkování, ale i utěsnění, jež pomáhá prodloužit trvanlivost oleje.

I název je třeba řádně prostudovat

Perfektním ukazatelem jakosti bývá i název. Ten by totiž na etiketě měl být uveden česky i latinsky. V případě, že si hodláte pořídit esenciální mátu, byste na štítku měli nalézt i slova, jako jsou peppermint nebo mentha. Nic z toho tam nevidíte? Pak asi nemáte tu čest s kvalitním produktem a prodejce se vás snaží „utáhnout na vařené nudli“. Možná bude lepší navštívit jiný obchod a dostat za své peníze to, co požadujete…





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat