Prostreno.cz

Spolehlivé domácí prostředky na čistění koberců

Odmítáte kupovat speciální čistidla koberců, která nejsou nejlevnější? Využijte obyčejnou jedlou sodu nebo ocet. Věřte, že jejich zásahu je skutečně potřeba…

Vánoční svátky jsou tu za pár dní. Pro jednou jste se zařekli, že to s tím úklidem letos nebudete nijak přehánět? Koneckonců, okna jsou ještě docela ve formě, záclony jste prali nedávno a prach se dá setřít tak nějak vždycky. No ale co koberce?

Víte, po čem šlapete?

Možná vlastníte jenom úzký běhoun, který alespoň vizuálně zatepluje jinak chladnou chodbu a kuchyň. Možná, že koberce máte naopak všude, protože vám s nimi prostory přijdou prostě útulnější. Každopádně jisté je, že se v nich ukrývá spousta věcí. S některými člověk tak nějak počítá – tedy alespoň ohledem na každodenní používání. Jenže co ty další? O těch snad raději nevědět…

Krev, slzy, pot i důkaz vášnivých nocí

Na čistotu podlahových textilií v běžné domácnosti se shodou náhod nedávno zaměřili britští vědci. Navštívili pár desítek dobrovolníků, odebrali vzorky a dali se do zkoumání pomocí té nejmodernější techniky. K jejich překvapení zjistili, že 70 procent exemplářů obsahuje bahno, moč domácích mazlíčků, pot, krev a slzy.

Na celé polovině byly nalezeny stopy tělesných tekutin různorodého původu, zbytky jídla a pití, lidské vlasy, chlupy i odumřelá kůže. V kombinaci s bakteriemi, prachem a roztoči se tedy koberec ani při nejlepší vůli nedá označit za neposkvrněné domácí vybavení. Co myslíte, nechcete ho na ty svátky přece jen něčím „přetáhnout“? S těmito prostředky vám to půjde hezky od ruky.

Jedlá soda nezklame

Jedlá soda stojí pár korun, ale její schopnosti jsou doslova k nezaplacení. Sáček s hydrogenuhličitanem sodným zbavuje i odolných skvrn, dezinfikuje a eliminuje nepříjemné a nežádoucí pachy. Použít ho můžete jen tak samotný – stačí ho před vysáváním vetřít do koberce navlhčenou houbičkou a případné pozůstatky pak odstranit ještě vodou. Lze ho ovšem smíchat i s esenciálním olejem, kupříkladu levandulovým.

Ocet se hlásí do služby

V případě, že po ruce nemáte dostatečné množství jedlé sody, přizvěte ke spolupráci octový roztok – i ten je skvělým a levným čistidlem. Důležité je ale zvolit správný poměr, aby nebyl příliš agresivní. Rozmíchejte 20 mililitrů octa v jednom litru vody a dejte se do práce. Koberec poté nechte dobře proschnout, abyste zabránili vzniku plísní.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat