Prostreno.cz

Džíny si s pračkou rozumí

Existují druhy oblečení, u kterých je hned jasné, jak často se musí prát – například ponožky nebo spodní prádlo. Ale jak je to s džíny?

Také už jste někdy četli, že by se džíny neměly prát? Tím byste měli zachovat látku pevnou a tvarově tak stálou jako při jejich zakoupení. Ale chodit v dlouhodobě nepraných kalhotách není žádná hitparáda, že? A co teprve, když na nich jsou i skvrny! Co s tím?

Jak často tedy prát?

Protože je denim mnohem pevnější látka, než jako je tomu třeba u halenky z viskózy, dají se džíny nosit i mnohem delší dobu. Experti odhadují, že si je můžete obléct dokonce až desetkrát! Samozřejmě když na nich přistane jídlo a udělá skvrnu, nebo uklouznete a spadnete do bláta, poputují do pračky mnohem dřív….

Mohou se praním zničit?

Na tuto otázku zní odpověď: bohužel ano. Nejvíc v pračce trpí hlavně strečový denim, kdy s každým praním tkanina trochu povolí a rozpadne se. Tím dochází také k tomu, že džíny, které dřív seděly tip top, se začínají časem na namáhaných místech vytahovat.

Jak nejlépe prát džíny

Také vysoká teplota této po desetiletí oblíbené látce škodí. Proto byste je nikdy neměli prát na příliš stupňů a rozhodně nepatří do sušičky, a to ani když na ně spěcháte. Odřená místa na zadku nebo to, že je neustále musíte vytahovat nahoru, je následek vysokých teplot. Známý je také trik, otočit džíny před praním naruby. To sice nezabrání jejich postupnému ničení, ale ochrání se aspoň trochu viditelná část.





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat