Prostreno.cz

Vlastnoručně vyrobenou solí do koupele potěšíte sebe i okolí

Ať už jako dárek „last-minute“ nebo uvolňující přípravek pro vlastní potřebu – koupelové koule jsou jedním slovem bomba! 😉 A my pro vás máme ty nejlepší návody na jejich výrobu.

V chladných měsících se rapidně zvyšuje počet dní, kdy trávíme večer nejraději v horké lázni. Vana plná vody a pěny dokáže naše tělo nejen rozehřát a příjemně uvolnit, ale pohladit i na duši. Přidáním éterických olejů té správné vůně nás dokonce může zbavit nachlazení.

Koupelové soli existují již spoustu, spoustu let a používaly je už naše babičky. Bomby jsou naproti tomu něco zcela nového. Koule, které při kontaktu s vodou začnou šumět a pěnit, jsou zážitkem pro všechny smysly. A vlastnoručně vyrobené přípravky do koupele jsou výborným nápadem na dárek, který opravdu má něco do sebe. Našli jsme pro vás několik jednoduchých návodů – tak hodně zábavy při vyrábění!

Jak vyrobit sůl do koupele

Lahvička naplněná vlastnoručně udělanou solí do koupele je jednoduchá a velmi rychlá. A i přísady na výrobu nejsou z těch, které byste museli složitě hledat. Navíc je možné obměňovat je podle potřeby nebo nálady a užít si tak horkou vanu v chladných dnech vždy trochu jinak.

 

Levandulová sůl do koupele

500 g hrubé soli z Mrtvého moře

trochu potravinářského barviva

2 až 3 lžíce sušených levandulových květů

5 kapek levandulového oleje

1 krásná sklenice

 

Koupelová sůl z růží

500 g hrubé soli z Mrtvého moře

potravinářské barvivo

2 až š lžíce sušených okvětních lístků z růží

5 kapek éterického oleje s květinovou vůní

1 pěknou sklenici

 

Obě soli připravíte stejným způsobem:

Sůl dejte do misky a přidejte tolik barviva, aby sůl měla požadovaný odstín. Hmotu důkladně promíchejte lžící nebo rukou. Nakonec přidejte růžový nebo levandulový olej a usušené lístky květů a všechno znovu zamíchejte. Naplňte solí uzavíratelnou sklenici.

Koupelové bomby

Bomby do koupele jsou velmi oblíbené, protože jejich použití je takový malý zážitek pro naše smysly. Bomby si vyrobíte stejně jednoduše, jen budete potřebovat speciální sůl, a nakonec je budete muset namačkat do formiček. Ale žádný strach – všechno hravě zvládnete.

 

250 g jedlé sody

125 g kyseliny citronové

60 g škrobu

60 g kokosového nebo kakaového másla

éterické oleje a barvivo

Na koupelovou bombu potřebujete sodu a kyselinu citronovou (v přesném poměru 2 : 1) – jenom tak bude vaše bomba ve vaně opravdu šumět. A zatímco soda má antibakteriální účinky a čistí kůži, kyselina citronová má na starosti to šumivé překvapení. Škrob pomáhá udržet tvar a olej dodává vlhkost, aby se koule nevysušila a nerozsypala.

V misce smíchejte všechny suché přísady a pak přidejte ty tekuté. Máslo trochu nahřejte, aby bylo tekuté a přidejte k němu potravinářské barvivo a éterický olej. Pozor si dejte na výběr barviva, protože některé druhy se v tuku nerozpouští. Ale i s tím si dokážeme poradit. Jednoduše přidáte barvivo až nakonec do vlhké směsi. Pokud chcete, aby bomby měly několik barev, rozdělte hmotu na výrobu před obarvením do několika mističek a do každé pak dejte jiné barvivo.Tekutou směs přidávejte pomalu po lžičkách k suchým přísadám. když byste postupovali příliš rychle, zažijete šumivé překvapení už v misce. Konzistence by se měla podobat mokrému písku. Pokud je příliš mokrá, přidejte škrob a kyselinu, pokud suchá, dodejte olej. Teď musíte vytvarovat bomby nebo jiný požadovaný tvar. Koule se dají docela snadno udělat jen pomocí rukou – jako při sněhové kouli. Existují ale i speciální formičky, které práci zjednoduší a výsledek pak bude perfektní. Ale nemusí to být jen koule – můžete použít i silikonové formy na pečení nebo formičky na vykrajování. Jenom dbejte na to, abyste hmotu opravdu důkladně vmáčkli a držela pohromadě.

Hotové bomby dejte na několik hodin do lednice a potom je ještě nechte několik dní vyschnout. Teprve potom je můžete použít do koupele. Uchovat je pak můžete v ozdobných sáčcích nebo sklenicích.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat