Prostreno.cz

Tajemstvím dlouhověkosti jsou omezené porce jídla

Čím menší porce, tím delší život? Nějak takhle to funguje, ale je tu malý háček. Na působení téhle diety si člověk musí počkat přibližně rok, protože prvních 12 měsíců stárne paradoxně o něco rychleji.

Recept na dlouhověkost vlastně lze uvařit poměrně snadno. Jeho základními ingrediencemi jsou pravidelná fyzická aktivita, kvalitní spánek, omezení stresu, preventivní lékařské prohlídky, udržování sociálních vztahů a pozitivní přístup k životu. Ale vede k němu ještě jedna cesta.

Chceš tu být déle? Nejez tolik

Po celá léta dělají výzkumníci nejrůznější studie (1), jejichž poznatky se vesměs shodují v tom, že očekávanou délku života prodlužuje něco tak jednoduchého, jako je omezení kalorií. Ovšem nutno podotknout, že drtivá většina těchto průzkumů se odehrávala na laboratorních zvířatech, proto dlouho nebylo tak úplně jisté, zda se může stejných výhod dočkat i lidská populace. Díky expertům z Pensylvánské státní univerzity je ale konečně jasno. Odpovědí je sice jednoznačné ano, ale nějaká ta úskalí tu přece jen jsou.

Funguje to, ale ne hned

„Sledovali jsme skupinu lidí s omezeným příjmem kalorií po dobu dvou let. Zpočátku se zdálo, že se jejich proces stárnutí paradoxně zrychluje. Poté se však zpomalil, zhruba po jednom roce,“ popisuje průběh svého bádání americký lékař a vědec Waylon Hastings (2). „Když je v buňce spotřebována energie, odpadní produkty způsobují oxidační stres, který může poškodit DNA a buňku zcela rozložit. Pokud ale lidské buňky vlivem kalorického omezení spotřebují méně energie, existuje méně odpadních produktů a buňka se nerozpadá tak rychle,“ dodává jmenovaný specialista přes behaviorální zdraví. Výsledky vyvolávají mnoho otázek, neboť to vypadá, že účinky téhle „diety“ se bohužel projeví až po delší době, takže je v plánu ještě další měření lidských telomerů a zkoumání DNA, nicméně už teď jsou výzkumníci hodně nadšení.

Zdroje: (1) www.news.wisc.edu/calorie-restriction-lets-monkeys-live-long-and-prosper/, (2) www.newsweek.com/low-calorie-diet-unexpected-effect-aging-1891783





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat