Prostreno.cz

Bylinkový čas je tu. Léčivé rostliny vhodné pro březnovou výsadbu

Substrát, rukavice, truhlíky i květináče se zase hlásí o slovo. „Zaděláte“ si na levanduli, tymián nebo třeba kopr? Máte ideální příležitost k výsevu.

Pro založení i úpravu bylinkové zahrádky je měsíc březen více než vhodný. Už pomalu přemýšlíte nad tím, co a kam zasadíte? Zde je malá dávka zahrádkářské inspirace!

Levandule ozdobí každý prostor

Omamná vůně, mnohostranné využití a krásná fialová barva. I neznalým a méně zkušeným by došlo, že jde o levanduli. Ta není vůbec náročná, vysadit ji lze do květináče i záhonku. Pustíte-li se do pěstování ze semínek, k použitému substrátu přidejte i trochu písku. Myslete na to, že levandulová semínka budou klíčit pouze tehdy, když po čtyři týdny neklesne teplota pod 20 stupňů Celsia. Co se týká léčebných účinků aromatické úrody, kromě toho, že pomáhá na nespavost, také zastavuje bolesti hlavy a nadměrné vypadávání vlasů (1, 3).

S tymiánem se dobře vaří

Tymián jakožto nízký keřík s drobnými zelenými lístky zkrášlí i okenní parapet. Jako přísada se pak náramně hodí k rybám, ostudu vám neudělá ani v tradičních omáčkách, polévkách, sýrových pokrmech, ve zvěřině, paštikách či nádivkách. Vyžaduje slunné stanoviště chráněné před větrem, ocení písčito-hliněnou zeminu. Uškodí mu přemokření, tak pozor na množství zálivky. Semena se třetí měsíc roku vysévají do sadbovače, jakmile povyrostou, přesazují se do samostatných květináčů i volné půdy, kde mohou zakořenit. Vnější použití tymiánu přispívá k léčbě akné, konzumace zase normalizuje krevní tlak, harmonizuje trávení a působí proti bakteriálním infekcím (2).

Kopr jako medicína na cholesterol

Máte rádi chuť i vůni kopru? Tak proč tohoto zelenáče nemít stále po ruce a k dispozici! Vyhovuje mu propustná půda s dostatkem živin. Má rád slunce, ale přílišné sucho mu nesvědčí. Velmi citlivý bývá na hnojiva obsahující chlór (3). S výsevem můžete začít v březnu až dubnu, načež pokračujte každé dva až tři týdny, což zaručí stále čerstvou nať. Kopr díky vysokému podílu antioxidantů představuje prevenci rakoviny, reguluje škodlivý cholesterol a posiluje kosti (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/labs/pmc/articles/PMC6263286/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2210803316300033, (3) www.jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/189618, (4) journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1082013212442198






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat