Prostreno.cz

Jak správně vařit vejce

Vařená vejce jsou nejen rychlou, ale také zdravou svačinou. Kromě času však musíte věnovat pozornost dvěma dalším aspektům, pokud chcete dosáhnout dokonalého vejce. Víte, na co si dát při vaření vajec pozor?

Každý má rád vejce jinak. Ať už vařené naměkko nebo úplně natvrdo –⁠ to, co je pro každého z nás perfektní snídaňové vejce, je věcí vkusu a chutí. Abyste svého dokonalého vejce dosáhli, je potřeba vařit ho podle jasně daných pravidel – která jsou všeobecně známá, nebo je snadno najdete během několika sekund na internetu.

Časy se však nejen mění s velikostí vajec, ale také závisí na dvou dalších okolnostech. V zásadě však při vaření vajec platí následující pravidla.

Co byste měli mít na paměti při vaření vajec

Vejce jsou k dispozici ve třech různých velikostech, z nichž každá je uvedena na krabičce: S, M a L. Na některých trzích, na farmách nebo ve vesnických obchodech jsou často vejce velikosti XL. Nejběžnějšími velikost v supermarketech a diskontech jsou však vejce velikosti M, která váží 53 až 63 gramů. Pokud vejce velikosti se také liší časy vaření – od 4 a půl minuty u vajíčka naměkko až po 10 minut, pokud máte raději žloutek tvrdý. V závislosti na velikosti se časy liší o zhruba 30 sekund.

Horská chata, nebo moře? Lednice, nebo pokojová teplota?

Kromě velikosti závisí doba vaření také na dalších podmínkách. Zatímco jednu by měli znát všichni, druhá, kterou je třeba zvážit, už tak rozšířená není.

Ta jasná podmínka je, že při vaření vajec záleží na teplotě skladování. Pokud uchováváte vejce v chladničce, může trvat až o minutu déle, než vejce dosáhne požadovaného stupně vaření, než je uvedeno výše. To asi víme všichni. Co ale nevíme, je, že na dobu vaření má vliv také nadmořská výška, ve které se nacházíme.

Normálně se voda vaří při 100 stupních Celsia, ale tato teplota platí v běžné nadmořské výšce. Pokud jste v horské chatě v Alpách, teplota varu vody klesá. Vejce pak musíte vařit déle.

Zdroj: www.howtodoit.com, www.goodhousekeeping.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat