Prostreno.cz

Esenciální olej marocký heřmánek odpuzuje komáry a pečuje o pleť

Esenciální olej marocký heřmánek najdete v pleťových olejích, nočních sérech, jemných čisticích prostředcích, exfoliačních maskách a dalších produktech pečujících pleť. Proč ho musíte mít? Srazí vám pár let a vyzmizíkuje akné!

Květ rostliny Tanacetum annuum je členem čeledi heřmánkovitých, což znamená, že bylinka je příbuzná známé rostlině heřmánku pravého. Používá se k výrobě esenciálního oleje, který se nejčastěji aplikuje lokálně na kůži. Co všechno umí?

Předchází vysoušení a hydratuje

Produkty s marockým heřmánkem se běžně používají, aby pomohly ulevit suché pokožce a uzamknout v ní vlhkost. Bonus navíc, tento esenciální olej má sladkou, zemitou vůni, jež je přirozeně relaxační, podobně jako esenciální olej z heřmánku.

Bojuje se záněty

Po nanesení na pokožku marocký heřmánek sníží otoky a zarudnutí a zároveň se uplatní i při drobných popáleninách.

Omlazuje

Marocká bylinka také vyniká schopností bojovat proti známkám poškození UV záření, zmírňuje vzhled jemných linek a vrásek. Přidejte jednu nebo dvě kapky tohoto oleje do svých oblíbených pleťových sér, krémů a masek.

Poradí si s pupínky

Sloučeniny nalezené v uvedené všestranné rostlině působí protizánětlivě a nic nedají zadarmo nechtěným pupínkům. Vždy kupujte 100% čistý organický olej a smíchejte ho s olejem nosným, kupříkladu kokosovým, olivovým nebo jojobovým. (Pokud jej nepřidáte do svého krému.) To pochopitelně odpadá v případě, že olejíček poputuje do difuzéru.

Další využití

Aromaterapeuti někdy olej rozptýlí do vzduchu, nebo nechají lidi, aby jej inhalovali z misky s horkou vodou, neboť marocký heřmánek zlepšuje dýchání, krotí infekce, ulevuje od ucpaného nosu a rozpouští hleny. Zároveň obsahuje vysoké množství sloučeniny zvané kafr, která má při vdechování uklidňující účinek. Na stres přímo ideální! A pro grilovačky taky. Uvedená esence nevoní komárům, což z ní činí skvělý doplněk k přírodním a domácím sprejům proti hmyzu. Několik kapek „modrého oleje“ smíchejte s vodou a nalijte do rozprašovače.

Na co si dát pozor?

Marocký heřmánek je obvykle bezpečný, vždy však nejprve proveďte test snášenlivosti a neaplikujte jej příliš mnoho, protože může způsobit podráždění. Všechny esenciální oleje používejte střídmě a dávejte pozor na známky alergické reakce, jako je pálení, zarudnutí nebo vyrážka. Esenciální oleje pak nikdy nenanášejte přímo na otevřené rány nebo popáleniny.

Zdroje: www.draxe.com, www.wikipedia.org, www.aromaweb.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat