Prostreno.cz

Divukrásné vlasy po pomeranči

Pomeranče jsou nejrozšířenějším citrusovým ovocem a zároveň zimním plodem na světě. Věděli jste, že se dají aplikovat i na vlasy? Odšťavňujete a sušte kůru, obojí je velmi cenné!

Pomeranče, nazývané v sanskrtu narangam, španělsky naranja či italsky arancia, jsou víc než jen ovoce. Předávají blahodárné účinky vitaminů A, C, D a E, bioaktivních rostlinných sloučenin, jako jsou karotenoidy a flavonoidy, a řady minerálů. Posilují imunitní systém, snižují hladinu špatného cholesterolu a hodně toho dělají i pro krásu.

Nejen pleťová maska

Antioxidanty bojují proti volným radikálům, zastavují vznik vrásek a zpomalují stárnutí. Kyselina citronová přítomná v pomeranči pomáhá exfoliovat pokožku, redukuje akné a umožňuje tělu produkovat kolagen a elastin, čímž udržuje mladistvý vzhled.

Zatímco v minulosti vás nejspíš napadlo připravit si z tohoto citrusového ovoce pleťovou masku, s vlasy je to asi jiné. Co má s nimi pomeranč společného? Celý plod pomerančovníku čínského, a to včetně kůry, je bohatý na vitaminy a minerály, které dobře fungují jako čisticí prostředek a vyřeší téměř všechny běžné problémy s vlasy. Ostatně, posuďte sami, tohle všechno umí!

Působí jako skvělý vlasový kondicionér

Pokud to ještě nevíte, pak jsou pomeranče skvělým zdrojem vitaminu E a antioxidantů, jež vlasům poskytují hloubkové kondicionační vlastnosti. Kromě toho také pomáhají chránit vlasy před poškozením, čímž posilují vlasové prameny. Z tohoto důvodu můžete použít buď čerstvou pomerančovou šťávu, nebo prášek ze sušené kůry. Obojí smíchejte s medem. Tuto směs naneste na šamponem umyté vlasy a po 15 minutách ji smyjte.

Pomáhá v boji proti lupům

Zima znamená návrat obávaných lupů, ale pomeranč se naštěstí jeví jako báječné řešení. Přítomnost vitaminu C a silné čisticí složky mohou pomoci v boji proti nepoddajným šupinkám a svědění pokožky hlavy. Čerstvou pomerančovou šťávou si masírujte kořínky vlasů, šťávu nechte aspoň pět minut působit a opláchněte ji.

Redukuje mastnotu

Vezměte šálek jogurtu, stejné množství pomerančové šťávy a lžičku bazalky posvátné (tulsi). Před aplikací všechny ingredience důkladně promíchejte. Masku naneste na vlasy, nechte 15 až 20 minut působit a následně vlasy umyjte. Tato kombinace zabírá proti nadměrné mastnotě!

Podporuje růst vlasů

Vzhledem k tomu, že pomeranče jsou bohaté na antioxidanty a další živiny, které hrají hlavní roli při růstu vlasů a při opravě poškozených vlasových folikulů, vyloženě se nabízejí jako stimulátor, jež kromě výše uvedených benefitů zbavuje vlasy a pokožku hlavy nečistot a dodává jim lesk. Stačí asi 15 až 30 minut nechat působit čerstvou šťávu nebo nadrcenou sušenou kůru smíchanou s jakoukoli vlasovou maskou.

Zdroje: www.healthshots.com, www.healthifyme.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat