Prostreno.cz

Při vaření rýže nevylévejte vodu. Je to kosmetický zázrak

Když se řekne rýže, asijské jídlo může být jednou z prvních věcí, která vás napadne. Rýže je ovšem součástí i evropské kuchyně, což z ní činí jednu z nejčastěji podávaných příloh u nás. Když ji uvaříte, co děláte s vodou v hrnci? Jestli končí ve dřezu, děláte velkou chybu!

Rýže je vlastně škrobové zrno používané jako základní složka více než polovinou světové populace, a to především kvůli jeho všestrannosti, dostupnosti a schopnosti přizpůsobit se jakékoli chuti a koření. Ve východoasijských kulturách se voda, ve které se rýže vaří, používá k ošetření pokožky i vlasů. Proč?

Hydratuje

Rýže dodává antioxidanty, jako jsou vitamin E, kyselina fytová, kyselina ferulová a oryzanol. Antioxidanty pomáhají chránit pokožku tím, že omezují produkci volných radikálů, které mohou způsobit hyperpigmentaci a uspíšit stárnutí. Antioxidanty také podporují zadržování vlhkosti!

Ochraňuje a rozjasňuje

Rýže? To jsou polysacharidy a omega-3 mastné kyseliny, jež zvláčňují a posilují přirozenou bariéru pokožky. Zdravější bariéra = lepší zadržování vlhkosti = menší suchost a jemné linky. Lidé v Koreji a Japonsku používají rýžovou vodu nejen k minimalizaci skvrn, ale i rozjasnění pleti. Předpokládá se, že tato její schopnost pochází z některých enzymů, což je důvod, proč se rýžová voda objevuje coby aktivní složka v mýdlech a krémech.

Působí proti akné

Zinek a selen. Tyto minerály mají antimikrobiální a antibakteriální vlastnosti, díky čemuž jsou vhodné pro pleť se sklonem k akné. Kde je najít? Samozřejmě, že v rýži!

Regeneruje vlasy i pokožku hlavy

Rýžová voda pomáhá dosáhnout růstu, lesku a hedvábnosti vlasů. Selen, draslík, aminokyseliny, antioxidanty, hořčík, selen, fosfor a další živiny totiž kštici nesmírně prospívají. Rýžová voda navíc obsahuje inositol, který je spojen s prevencí předčasného vypadávání vlasů.

Příprava je snadná

Existuje několik způsobů, jak připravit rýžovou vodu. A tento patří k jednomu z nich. Uvařte šálek jakékoli rýže přesně podle návodu. Sceďte škrobovou vodu, nechte ji vychladnout, přelijte do skleněné láhve a uchovejte v lednici.

Jak dlouho „rýžovka“ vydrží?

Rýžová voda v lahvičce s rozprašovačem se dá použít i jako toner nebo mlha. Po očištění obličeje ji nastříkejte na dané oblasti a nechte působit. Po 30 minutách obličej opláchnete vlažnou vodou. (Pro aplikaci je vhodný i vatový tampon.) Co se týče vlasů, po umytí hlavy rýžovou vodu naneste na potřebná místa a masku nechte působit maximálně 20 minut. Následně ji smyjte. Zároveň myslete na to, že každá várka rýžové vody má trvanlivost pouze 24 hodin.

Zdroje: www.stylecraze.com, www.iherb.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat