Prostreno.cz

Když dojde mycí prostředek do myčky

Hrníček, talířek, vidlička, lžička, hrnec… Otevíráte malou přihrádku své myčky na nádobí a automaticky saháte do míst, kde normálně leží prostředky, které by měly smýt veškerou nečistotu. Ele ejhle, tablety jsou fuč! Čím se v nouzi dají nahradit? Sáhněte do spíže!

Tablety do myčky jsou nejjednodušším a nejoblíbenějším mycím prostředkem, který se stará o čisté nádobí a dokáže prodloužit životnost myčky. Obvykle jich máte celou hromadu, ale taky se stává, že sem tam nachytáte sami sebe a zapomenete zásoby doplnit. Pak ještě chvilku před stisknutím tlačítka „start“ nechápavě zíráte do prázdného sáčku či dózy a přemýšlíte, jestli nádobí z myčky nevyndat a neumýt ho v ruce. Ještě zadržte, tak horké to nebude! Místo toho zamiřte do spíže a vezměte starou dobrou jednou sodu.

Bílý prášek hydrogenuhličitan sodný

Tato ingredience je životně důležitá pro dosažení nadýchaného pečiva, nicméně funguje i jako účinný prací a čisticí prostředek. Otevřete přihrádku, do které obvykle vkládáte mycí tabletu, vymačkejte dvě až tři kapky běžného saponátu na nádobí, a v závěru nasypejte jedlou sodu (sypejte, dokud nebude přihrádka plná). Následně spusťte myčku na normální cyklus.

V každém případě odolejte pokušení přidat saponátu o trochu víc. Pokud to uděláte, dočkáte se velkého množství pěny, které by mohlo zaplavit podlahu v kuchyni. Jedlá soda pěnu udržuje pod kontrolou, takže doporučené množství u tohoto „receptu“ dodržujte skutečně striktně. A proč je tohle tip číslo jedna?

Klidně přidejte i sůl

Jedlá soda, kterou má doma úplně každý, je přirozeně jemný a abrazivní čisticí prostředek, jež v kombinaci se saponátem odvádí skvělou práci při odstraňování částeček jídla a bakterií na nádobí. Jestli máte extra připálené hrnce, můžete do přihrádky přidat trochu soli. A s tím si prozatím vystačíte. Proč prozatím?

Jedlá soda je trochu krupičková, takže po několika umytích tímto způsobem byste mohli začít škrábat ozdoby z talířů nebo bědovat na rozleptanými sklenicemi. Mějte tuto tajnou přísadu v záloze pro případ, kdy vám dojde mycí prostředek, ale vyhněte se pravidelnému používání. Nikdo nechce napáchat víc škody než užitku…

Zdroje: www.allrecipes.com, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat