Prostreno.cz

Jak neztratit vitaminy vařením

Co je lepší: syrové, nebo vařené jídlo? Pro některé je to věc přesvědčení, věda to ale vidí trochu jinak. Některé suroviny se vařením ztratí – ale některá jídla jsou na sporáku ještě zdravější.

Mladá maminka stojí nerozhodně před mikrovlnkou a v ruce drží sklenici s dětskou výživou. Jídlo pro své dítě připravila sama a předem ho zamrazila. Teď by se hodilo to celé ohřát v mikrovlnce. Ale neničí radiace to, co je v zelenině zdravé? 

Pokud jde o její vlastní jídlo, čelí podobnému dilematu: Boloňská omáčka chutná opravdu lahodně, když se vaří déle. Nejsou ale všechny vitaminy z rajčat, celeru a mrkve už dávno pryč?

Vařené je mrtvé

Alespoň stoupenci syrové stravy věří, že vařené jídlo je „mrtvé“ . Podle jejich kréda vše zdravé umírá nad teplotu 42 stupňů: Vitaminy a enzymy, katalyzátory života, se při zahřátí nenávratně ztrácejí. Za skutečně hodnotné „živé“ jídlo je podle přesvědčení raw foodistů považováno jen to, co skončí na talíři syrové.

Teplo je pro některé vitaminy dobré

Například vitamin C v paprikách – citlivý na teplo – se zahříváním částečně ztrácí. Papriky ale obsahují i ​​cenný vitamin A a toho naše tělo dokáže vstřebat více, pokud lusky uvaříme nebo osmažíme.

Kromě toho se vitaminy citlivé na teplo do značné míry zachovávají v závislosti na technice vaření. Například růžičky brokolice po pěti minutách vaření ztratí asi třetinu obsahu vitaminu C. Nicméně nejméně 80 procent vitaminu C zůstane zachováno i po pěti minutách ohřívání při 1 000 wattech v mikrovlnné troubě nebo v horkém woku. Šetrné ohřívání dětské stravy pravděpodobně žádnou technikou neznamená měřitelnou ztrátu.

Vaření zeleniny na sítu v horké páře je ještě šetrnější než příprava v hrnci nebo woku, protože vitaminy by se teplem ve vodě nejen zničily, ale vyplavily by se i s vodou z vaření. Tomu se při napařování zabrání vložkou síta a při vaření se vitaminy neztrácejí.

Zdroj: www.eatsmarter.de/ernaehrung/ernaehrungsmythen/kochen-gehen-vitamine-verloren





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat