Prostreno.cz

Překvapení roku. I rostliny vydávají zvuky

Zase jste na zahradě zapomněli zalít nedávno zasazené rostliny? To vaši chráněnci nejen nahlas obrečí, ale také si na vaši péči náležitě postěžují svým spolubydlícím. Ono je možná dobře, že jejich vysokofrekvenční zvuky neslyšíte, dostali byste pořádně vyčiněno!

Šumění lesa, tekoucí potůček, zpěv ptáků, bzučení hmyzu… To jsou klasické zvuky přírody, nad kterými se nikdo ani trochu nepozastavuje. Ale venku může být ještě o něco hlučněji, protože projevit se dokáží i rostliny. Zdá se, že taková rozkvetlá louka může být dost hlasitým místem a vůbec ne oázou klidu…

Výtky za nedostatečné zalévání?

Podle výzkumu publikovaného v magazínu Cell vydávají rostliny praskavé zvuky. Proč a kvůli čemu? Děje se to tehdy, když jsou žíznivé, vystresované, nemocné či nějak zraněné. Takto zaplakat si dle poznatků dokáží i několikrát za hodinu. Problémem, nebo spíše skrytou výhodou je, že lidské ucho toto volání o pomoc neslyší. Nebo si snad umíte představit, že by vám pod oknem takto naříkal příliš neprosperující záhon? To byste se v noci asi moc nevyspali.

Ultrazvuk jen pro vyvolené

Izraelští vědci z telavivské univerzity použili speciální mikrofony k záznamu ultrazvukových tónů produkovaných rostlinami rajčat, tabáku, pšenice, kukuřice a kaktusu. Tímto způsobem chtěli diagnostikovat jejich stav a možné zdravotní potíže. A ono se zadařilo! Ukázalo se, že několik dní nezalévané, polámané či škůdci napadené subjekty pláčou ostošest, což ale registrují jen zvířata, jako jsou například netopýři, hlodavci, různé druhy hmyzu a dost možná i plodiny v blízkém okolí. Jde o způsob jejich interní a soukromé komunikace. Takhle si tedy může kdejaká vaše sazenice postěžovat své uvadající sousedce, že ji neposkytujete dostatečnou péči. Tyto informace ale lidé mohou využít jen se správnými nástroji, neboť jde o příliš vysoké a pro nás nezachytitelné frekvence, upozorňují vědci. V každém případě ovšem jde o hodně zajímavý objev, nemyslíte?

Zdroj: www.cell.com/cell/fulltext/S0092-8674(23)00262-3 – celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat