Prostreno.cz

Vašemu vysavači některé věci opravdu škodí

Co když se do vysavače dostane pár kapek vody, gumička, střep nebo pětikoruna? Může mu to ubrat životnost i sací výkon. Chcete to riskovat?

Převratný vynález vysavače se datuje do konce 19. století. V těchto dobách byl ale natolik drahý, že si ho mohla dovolit opravdu jen hrstka movitějších domácností. A není se co divit, skládal se totiž z měchu uloženého ve sklepě či garáži, k němuž byly napojené měděné trubky, jejichž konce se rozváděly do různých místností. Něco takového si dnes asi jen stěží představíme, protože náš klasický spotřebič bývá přenosný, všestranně využitelný a snadno ovladatelný. Co bychom si bez něj jen počali! Dělá za nás mnoho práce a neskutečně nám pomáhá. Ovšem my mu za to pořádně škodíme. Čím přesně?

Voda? No a co!

Běžně se vám stává, že kromě obvyklých nečistot vysajete i trochu vody, která vám ukápla z květináče, pití, kostek ledu nebo domácího mazlíčka? Koneckonců, je to pár kapek, že? Tak co se může stát? Třeba to, že se vlhkost bude shlukovat uvnitř vysavače, což mu ani trochu neprospěje. Už jste někdy viděli nevoděodolný elektrický přístroj, kterému by mokro dělalo kdovíjak dobře? Kvůli oxidaci kontaktů váš parťák může brzy dosloužit.

Koště už není třeba

Problém vlastně není jen ve výše zmíněné vodě. Protože lidé svému vysavači nesmírně důvěřují, „vypouští“ ho i do boje s drobnými předměty, jako jsou mince, kancelářské svorky, kamínky, gumičky a střepy. I tím se však jeho životnost značně zkracuje. Proto nebuďte další, kdo tuhle chybu dělá a zmíněné předměty nejprve raději zameťte. Zabere to jen chvilku a svému pomocníkovi prokážete velkou službu.

Zaneřáděný kartáčkový váleček i filtry

A teď ruku na srdce i svědomí – kdy jste čistili filtry? A z kartáčkového válečku odstraňovali namotané vlasy a zvířecí chlupy? Na frak tím může dostat nejen sací výkon vysavače, ale i vaše alergie. V ucpaných a zanesených filtrech se hromadí pyl, prach i roztoči – a to vám nijak nepomůže. Víte tedy, čím vám oběma ulevit, že?

Zdroj: www.realsimple.com/things-ruining-your-vacuum-7775469





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat