Prostreno.cz

Péče o kuchyňské nože prodlouží jejich životnost

Pracovní nástroj kuchaře je převážně nůž. Naseká česnek, nakrájí papriku i maso a vlastně se v té kuchyni vůbec nezastaví. Jelikož je maximálně vytížen, postupem času podléhá opotřebení a tupí se. Co s tím můžete dělat a jaká prkénka si s ním nerozumějí?

Ať už nejčastěji používáte japonský styl nože, dáváte přednost čepeli německé výroby nebo jste si nože nechali dovést od věhlasných amerických firem, máme pro vás pět jednoduchých tipů, jak zrovna ty vaše oblíbence udržet v původním stavu.

1. Investujte do bezpečného úložiště

Zastrčení nože, bez pouzdra, do šuplíku je nebezpečné – není těžké si představit, co všechno se může stát, když někdo bezradně sáhne do zmíněné zásuvky. Místo toho zhodnoťte prostor na vašem pultu a vyberte si ten správný druh stojánku či magnetického bloku, který udržuje čepele tam, kde mají být.

2. Naostřete své nože správným způsobem

Nenabroušená čepel je nemotorná, těžko se používá a ano, je i trochu děsivá. Donutí vás to myslet si, že musíte použít více síly, než je nutné, což může vést k uklouznutí a pořezání. Tomu všemu se můžete vyhnout pravidelným broušením nože — alespoň jednou nebo dvakrát ročně. Existují dvě možnosti: brousek nebo elektrický brousek, i když ten druhý někdy není tak přesný jako první. Pakliže si na tento úkol netroufáte, vyhledejte firmu, jež se specializuje na broušení a ostření nástrojů.

3. Dvakrát zkontrolujte svá prkénka

Držte se dál od povrchů, které jsou tvrdší než ocel nože, protože časem ostří oslabí. Vyvarujte se používání nožů na žulové, mramorové a keramické povrchy. Dřevo je rozhodně vhodnější a k nožům šetrnější, neboť prodlužuje jejich „životnost“. I jemu dopřejte péči olivovým nebo ještě lépe lněným olejem.

4. Veďte přesné řezy

Při řezání nepohybujte nožem svisle nahoru a dolů, protože i to by mohlo při dopadu na prkénko čepel oslabit. Krájejte a kývejte dopředu a dozadu, aby se nůž jemně zařezával. Pokud jde o druhou ruku, dejte ji pevně nad čímkoli, co krájíte.

5. Nechte svůj nůž být vaším osobním nástrojem

Nikdy nepoužívejte kuchyňský nůž k otevírání plechovek a ani s ním neseškrabávejte ztuhlou hmotu z podlahy. Nechte svůj nůž být vaším osobním nožem a pomocníkem výhradně určeným pro tvoření chutných delikates. Odmění se dobrou a dlouhou službou.

Zdroje: www.williamhenry.com/wh-insider/six-tips-for-increasing-the-longevity-of-your-kitchen-knives/, názor autora – zbytek článku





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat