Prostreno.cz

Čištění plastových židlí krok za krokem

Grilovací a chalupářská sezona pomalu začíná, takže si možná děláte starosti s tím, jak očistit bílé plastové židle, které byly přes zimu uskladněné na půdách a ve sklepích. Použijete na ně jedlou sodu!

Plastový nábytek je jeden z těch levnějších, což ovšem neznamená, že nemůže vydržet desítky a stovky venkovních večírků a posezení. Co se týče plastových židlí, ve skutečnosti jsou praktické, neboť bývají lehké, obvykle stohovatelné a odolné vůči povětrnostním vlivům. Na druhou stranu, tedy pokud je pravidelně nečistíte, se velmi rychle zašpiní.

Kdy čistit bílé plastové židle

Skvrny od trávy, bláta, jídla, mízy ze stromů nebo ptačího trusu by obecně měly být co nejrychleji odstraněny, a to ideálně ještě před uskladněním plastového nábytku. Jenže člověk míní a život mění. Někdy to tak úplně časově nevyjde. Proto si právě teď připravte kbelíky, kropící hadice, houby na mytí, ručníky z mikrovlákna, gumové rukavice, plastovou plachtu, jedlou sodu, láhev s rozprašovačem, prostředek na mytí nádobí, bělidlo na bázi kyslíku, univerzální čistič, destilovaný bílý ocet, autovosk a nylonový kartáč s měkkými štětinami.

Co udělat jako první

Venku (na slunném místě poblíž zahradní hadice) rozložte plastovou plachtu. Na ni přesuňte židle nebo jiný plastový nábytek, který potřebuje vyčistit. Pokud jsou židle plesnivé, než provedete celkové čištění, smíchejte ve spreji roztok složený z vody (25 procent) a destilovaného bílého octa (75 procent). Naneste jej na zasažená místa a počkejte asi 10 minut.

Poté nalijte asi 4 litry vlažné vody do kbelíku, přidejte jednu čtvrtinu šálku prostředku na mytí nádobí a stejné množství univerzálního čisticího prostředku. Dobře promíchejte, aby se vše hezky rozptýlilo. Plastový nábytek umyjte a opláchněte – hezky seshora dolů tak, abyste zachytili kapky špinavé vody pomocí houby nebo nylonového kartáče s měkkými štětinami. Na velmi znečištěná místa nasypte trochu suché jedlé sody, která působí jako jemné abrazivo.

Proč aplikovat vosk

Když jsou židle zbavené nečistot, namiřte na ně zahradní hadici, osušte je utěrkou z mikrovlákna nebo je umístěte na slunce. Pakliže jsou stále špinavé, přejděte k dalšímu kroku – sáhněte po kyslíkovém bělidle. V závislosti na tom, jak v jakém stavu židle jsou, smíchejte 4 litry vlažné vody s jednou polovinou až jedním šálkem práškového kyslíkového bělidla, nasaďte si gumové rukavice a roztok nechte působit alespoň 15 minut. K aplikaci použijte houbu.

Židle opět dobře opláchněte zahradní hadicí a osušte je utěrkou z mikrovlákna. Pak už zbývá jediné – nanést na ně tenkou vrstvu automobilového vosku (preferujte suchý a měkký hadřík). Vosk pomáhá skvrnám a nečistotám sklouznout z plastu.

Zdroje: www.thespruce.com/how-to-clean-white-plastic-chairs-5224349, názory a zkušenosti autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat