Ztráta lásky bolí stejně jako abstinence drogově závislého člověka

04.05.2017 | Vztahy

Zamilovanost je silný fyziologický a emoční proces, který silně mění nastavení těla a mozku. Člověk, který někoho miluje, má v mozku stejně aktivní centra řídící závislosti a může to u něj tudíž vyvolávat toužebné bažení, posedlé chování, smutek či bolest. Pokud dotyčný o objekt lásky přijde dočasně nebo trvale. Tvrdí to vědci z Oxfordu.

Jakmile se člověk zamiluje, v mozku se aktivuje centrum odměny, které se aktivuje také poté, co člověk užije drogu. Jinými slovy, láska působí podobně jako drogy, a proto vyvolává stejné stavy, když je objekt lásky nedostupný nebo o něj zamilovaný přijde zcela. Euforii nahradí bolest, zoufalství, silná touha a smutek.

Existují přitom dva pohledy na lásku jako závislost. Ten užší je extrémní a je to škodlivá forma lásky, která je sice vzácná, ale může souviset s typem připoutání a narušovat normální život jedince. Je to také ta závislost, které motivuje některé jedince k zoufalým činům – sebevraždám, pronásledování či dokonce vraždě.

Širší forma je méně závažná, je poměrně běžná a projevuje se silnými touhami a bažením po objektu lásky. Obě tyto formy ale můžou škodit a vést k nezdravým vztahům i nezdravému chování.

„Drogová závislost na jedné straně a přinejmenším určité s láskou související zážitky a chování na straně druhé můžou být právem chápány jako ekvivalentní fenomény. Pokud o nich hovoříme na mozkové úrovni, jsou řízeny stejnými neurofyziologickými pochody,“ píší autoři z Oxfordské univerzity.

Jak rozchod přežít?

Kdybychom žili v ideálním světě, nikdy bychom peklem rozchodu neprošli. Jenže to štěstí má v životě jen několik z nás. My ostatní se holt musíme se situací nějak smířit a bolestnou ztrátu lásky překonat. Jak si toto období ulehčit?

Vyrazte za dobrodružstvím

Vždycky jste s bývalým partnerem rozjímali nad tím, že budete cestovat, podíváte se třeba do Karibiku? Pak vezměte plány do vlastních rukou a proměňte je ve skutečnost. Na sociální sítě pak můžete pověsit fotky, jak se procházíte po pláži v západu slunce a je vám krásně na duši i na těle (to by bylo, aby se o tom nedozvěděl/nedozvěděla).

Nakopněte kariéru

Říká se, že když se člověku příliš nedaří v jedné z oblastí jeho života, obvykle to znamená dobrou zprávu pro oblast jinou (však jistě znáte staré přísloví „štěstí ve hře, neštěstí v lásce“). Vy máte po rozchodu skvělou příležitost věnovat se své práci. Můžete se třeba něco nového naučit, postoupit o nějakou tu příčku výš nebo se pustit do nových výzev.

Pořiďte si chlupatého kamaráda

Že jste vždycky chtěla psa nebo kočku, ale bývalý partner odmítal jakoukoli zmínku o domácím zvířeti? Tak teď je načase si nějakého toho mazlíčka pořídit. Nejenže konečně dosáhnete svého, ale získáte parťáka, který vás rozhodně nikdy nepodvede a neopustí.

Přestaňte sedět v koutku

Většina z nás nemá po nevydařeném vztahu chuť skočit hned do dalšího. Ale proč si neužít společnosti mužů/žen, flirtování, randění apod.? Jste přeci nezadaní. Tak proč se nepobavit? Jen byste měli na skutečnost, že nehledáte vážný vztah, druhou stranu dopředu upozornit. Aby nečekala víc, než můžete dát.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat