I ve vztahu potřebujeme čas jen pro sebe. Prospěje to oběma partnerům

12.05.2017 | Vztahy

Romantické představy o lásce nás učí, že bychom měli chtít trávit s partnerem či partnerkou každou minutu svého života. Jenže ve skutečném životě potřebujeme i čas jen a jen pro sebe. Ostatně to potvrzují i odborníci na vztahy!

Proč je tak důležité vyšetřit si pravidelně chvilku jen a jen pro sebe sama a poskytnout stejnou příležitost i partnerovi/partnerce?

Nejste jen partner/partnerka

Když se rozhodneme vejít do vztahu, přijímáme s tímto krokem další životní roli – stáváme se partnerkou nebo partnerem milované osoby. Jenže mnohdy zapomínáme pro všechno to štěstí a lásku i na své ostatní role a jako bychom od té chvíle byli definovaní jen naším „postavením“ ve vztahu. Jenže tak to není. Neopomíjejte i své ostatní role – stále jste tím člověkem, kterým jste vždy byli. Jen se nyní vznášíte v oblaku zamilovanosti.

Pauza neuškodí

Upřímně řečeno, i když bychom nejraději strávili s partnerem/partnerkou každou chvilku, občas si člověk potřebuje oddechnout, aby ve vztahu nenastala takzvaná „ponorková nemoc“. A tak není od věci čas od času na jeden večer vyměnit partnera/partnerku za kamarády nebo knížku či oblíbený seriál. Není to žádná katastrofa, naopak. Uvidíte, že i vás milovaný protějšek tuhle příležitost využije!

I na vašich zájmech záleží

Ona stará známá teorie o tom, že protiklady se přitahují, podle odborníků v reálném životě tak docela neplatí a je lepší, pokud si jsou partneři v hlavních věcech co nejpodobnější. Ovšem to neznamená, že do vztahu nevstupují dvě osobnosti s vlastními zájmy či koníčky, jichž rozhodně není nutné se vzdát! A tak si klidně vyrazte na svůj oblíbený volejbal nebo do obchodů s kamarádkami. Je samozřejmě důležité mít i společné zájmy, ale to neznamená, že si je musíte navzájem "přebrat".

Jste partneři, ne rodiče

Ačkoli se o sebe partneři navzájem starají a podporují se, neznamená to, že by si partnerskou péči měli plést s tou rodičovskou! Neustálý dozor nebo vyžadování trvalé přítomnosti je chybou, která může vztahu výrazně ublížit. I proto by si partneři měli dát prostor!

Náměty k hovorům

Možná to zní jako hloupost, ale zamyslete se – kdybyste s partnerem/partnerkou trávili každou chvilku pohromadě, o čem byste si za pár dnů asi tak povídali? Když nebudete mít jiné zážitky, tedy ty vně vztahu, budete na sebe tak akorát po večerech koukat.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat