Nesmyslné důvody odkladu rozchodu

17.01.2023 | Vztahy

Rozchod není příjemná věc. A to ani tehdy, pokud jste jeho „iniciátorem“. Sdělovat někomu, že už ho nemilujete a máte pocit, že bude nejlepší, když půjdete každý svou cestou, patří k nejtěžším rozhovorům v životě. A tak není divu, že máme tendenci ho odkládat. Dokonce i z důvodů, které tak úplně nedávají smysl…

Které jsou ty nejčastější?

Teď není ten správný čas

Znáte to – za pár týdnů má partner/partnerka narozeniny, pak jste chtěli jet na tu dovolenou, pak zase začíná shon před svátky, následují Vánoce, v závěsu je výročí smrti jeho/její babičky… Prostě nikde v dohlednu nějaký správný čas na rozchod!

Upřímně řečeno, ten není a nebude nikdy. Rozchod bude bolet úplně stejně, ať už se k němu odhodláte dva týdny před narozeninovou oslavou nebo až po ní. Je to sice smutné, ale je to tak.

Vždyť to není zas tak špatné

Sami moc dobře víte, že jste ve vztahu nešťastní, že vás nijak nenaplňuje, že vám to už ani moc neklape, představa společné budoucnosti ve vás spíš vyvolává úzkosti než blažený pocit… Jenže pak si při představě rozchodu řeknete, že kdekdo je na tom hůř a váš vztah vlastně asi není tak špatný.

Potíž je v tom, že definovat vztah jako „ne tak špatný“ není zrovna lichotka. A většinou to není nic, na čem by se dalo stavět budoucí štěstí. Budete se jen trápit a víc a víc se odcizovat. A nejen vy, ale i vaše druhá polovička.

Co když skončím jako single?

Celé roky jste byli spolu, už vám není zrovna pětadvacet… A najednou byste měli patřit do kolonky „nezadaní“? Z toho má spoust lidí strach. Co když už si nikoho nenajdu? Co když zůstanu úplně sám/sama? Není lepší raději zůstat v současném vztahu, i když už moc nefunguje?

Popravdě řečeno – není. Stavět totiž svou budoucnost na strachu není nikdy dobrá strategie. Ani ve vztazích! Ano, může se stát, že nějaký čas zůstanete single, ale aspoň si ujasníte, co vlastně chcete a nechcete na naberete síly a sebedůvěru pro další vztah.

Všichni mě budou mít za mrchu

Máte s partnerem/partnerkou společné přátele, jste si blízcí s jeho/její rodinou, vaše vlastní rodina je z vaší drahé polovičky prostě nadšená… A vy byste najednou všechno skončili? To vám nikdy nikdo neodpustí!

Ano, možná se najde někdo, kdo vám bude mít rozchod za zlé, ale oni nejsou ve vaší situaci, netrápí se nefunkčním vztahem, který vás dávno přestal naplňovat. Uvidíte, že až se vše trochu uklidní, lidé, kterým na vás opravdu záleží, pochopí, že vaše štěstí je stejně důležité jako štěstí vašeho partnera/partnerky.

Třeba se změní

Slíbil, že už mě neuhodí. Přísahala, že přestane pít. Bude víc pomáhat s domácností. Bude se věnovat dětem. Přestane chodit do heren. A tak dále, a tak dále. Máte za sebou roky podobných slibů? Pak pro vás máme špatnou zprávu. Nic se nezmění.

Jak se říká – slibem nezarmoutíš. Ovšem jestliže jsou takové sliby neustále porušovány, pak je něco špatně. A naděje na zvrat není prakticky žádná. Naopak budete zase a zase zklamaní.

Máme přece děti

Tohle je asi nejvážnější argument, kteří lidé uvažující o rozchodu zvažují. Ano, děti jsou skutečně legitimním důvodem, proč se snažit vztah zachránit. A ne vždy za každou cenu.

Děti potřebují vyrůstat v láskyplném a klidném prostředí. Pokud se ve vaší domácnosti denně odehrávají dramata v podobě hádek, obviňování, nebo dokonce alkoholismu či domácího násilí, pak těžko zajistíte dětem takový domov, jaký by si zasloužily. V takovém případě se řada odborníků přiklání k názoru, že je rozchod nejlepším řešením.

Zdroj: názor autora - celý článek







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat