Nenechte žárlivost ničit váš vztah. Naučte se s ní bojovat

20.09.2017 | Vztahy

Žárlivost dokáže spolehlivě zahubit lásku. Ano, zní to jako klišé, ale je bohužel pravdivé. Scény, obviňování, nedůvěra… Jen málokterý vztah dokáže dlouhodobě přežít tak napjatou atmosféru. Patříte k lidem, jimž vlastní žárlivost přerůstá přes hlavu? Máme pro vás pár tipů, jak situaci zvládnout.

Ačkoli lidé litují především toho z partnerů, který čelí útokům své drahé polovičky, ani ti, kteří žárlí, to rozhodně nemají lehké. Jste jedním z nich? Pak i pro vás existuje pomoc.

U skutečně silné žárlivosti, jež vám přerůstá přes hlavu, zvažte konzultaci s odborníkem. Menší záchvaty žárlivosti můžete zvládnout i sami. Jak na to?

Zapracujte na sebevědomí

Lidé, kteří trpí žárlivostí, jsou si často velmi nejistí sami sebou. Mají pocit, že nejsou pro partnera/partnerku dost dobří, sami sebe si dostatečně neváží. Jenže upřímně řečeno, za to jejich drahá polovička nemůže. Poznáváte se? Pak vězte, že dokud nezačnete pracovat na svém sebevědomí, nic se nezmění.

Zapátrejte po příčině

Byli jste vždycky žárliví, nebo jsou pro vás tyto pocity v takové intenzitě novinkou? Kdy jste s žárlením začali? Co bylo onou rozbuškou? Ublížil vám někdo v předchozím vztahu? Podvedl vás partner/partnerka? Zkrátka se snažte najít odpověď na otázku, PROČ vlastně reagujete tak, jak reagujete, a proč si žárlivost pouštíte do života. Jakmile budete mít jasno, bude se vám situace lépe zvládat.

Chopte se tužky

Když je člověk sám se svými myšlenkami, občas ztrácí potřebnou perspektivu a nadhled. Už se vám nechce neustále někomu volat a stěžovat si, že už zase bojujete s nepřekonatelnou žárlivostí? Svěřte se papíru! Pište si, kdy a proč žárlíte, jak se cítíte, jak váš partner reaguje… Až si své zápisky zpětně přečtete, možná zjistíte, že ve spoustě situací jsou vaše pocity neopodstatněné, že žárlíte kvůli maličkostem, jež si ani nezaslouží vaši pozornost. Zkuste se na situaci podívat s odstupem!

Odveďte myšlenky

Sedíte doma, zatímco váš parter/partnerka slaví někde s přáteli a vy dokážete myslet jen na jediné – zda je opravdu tam, kde říkal, s lidmi, které znáte, jak se asi chová, zda nemá příležitost k zahýbání… Co teď? Nejspíš budete muset napnout pozornost jinam. Nečekejte, že televize nebo kniha bude dostatečná pomoc. Lepší bude, když půjdete třeba běhat nebo si dát do těla v posilovně.

Promluvte si

Váš partner/partnerka jistě pozná, že žárlíte – takové scény je ostatně těžké přehlédnout. Ovšem občas drama odložte a se svou drahou polovičkou si prostě o svých pocitech promluvte. Dejte mu/jí vědět, že jste si nejistí, že se bojíte ztráty a zároveň vás znepokojují vaše reakce, protože víte, že jimi ohrožujete vzájemnou lásku a vztah.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat