Nepouštějte si osamělost k tělu. Naučte se s ní účinně bojovat

28.09.2017 | Vztahy

Pocity osamělosti zažívá čas od času každý. Dokonce i v případě, že jsme obklopeni lidmi. Osamělost se totiž zdaleka netýká jen lidí, kteří žijí sami. A protože se jedná o jeden z nejnepříjemnějších a podle všeho i nejnebezpečnějších pocitů, je třeba naučit se proti němu účinně bojovat.

Podle nedávné studie je osamělost pro člověka dokonce nebezpečnější než obezita, která je považována za jednoho z hlavních zabijáků současnosti. A to už je pádný důvod znát pár triků, jež nás z osamělosti spolehlivě vyléčí!

Žádné zahálení

Většina lidí, kteří podlehnou pocitům osamělosti, touží po jediném – zůstat zalezlí doma a litovat se. Což je docela paradox, protože tím se všechno jen zhorší. A tak je potřeba překonat sebe sama a vyrazit ven. Ne nutně do společnosti dalších lidí (i když to se rozhodně nevylučuje), ale kamkoli za zábavou. Do kina, divadla, muzea, na výlet, ale třeba i do posilovny, bazénu nebo na běžeckou trať či kolo. A když se vám vážně nebude chtít vytáhnout paty z domu, alespoň si skládejte puzzle, luštěte křížovku nebo přesazujte rostliny. Hlavně žádné zahálení!

Síla slova

Jak vyhnat ty hlasy ve vaší hlavě, jež vás neustále přesvědčují, že jste osamělí a nikdo vás nemá rád? Jinými hlasy! A to doslova. Zkuste si koupit audioknihu a zaposlouchejte se. Opravdu to funguje, za chvíli už se budete tak soustředit na děj příběhu, že na jakoukoli lítost zapomenete. Navíc si nebudete připadat tak sami, když kolem sebe uslyšíte mluvit druhé lidi. Co na tom, že jsou jen ve sluchátkách!

Pomoc druhému

Jen máloco člověka tak povznese a zvedne mu náladu jako pomoc druhým. Lidem (či zvířatům), kteří jsou na tom mnohem hůře, než je on sám. A tak se porozhlédněte, zda v blízkosti svého bydliště nemáte nějakou organizaci, jež shání dobrovolníky (nebudete hledat dlouho, například každá větší nemocnice nebo domov pro seniory má dobrovolnický program). A nebo se zaměřte třeba na své sousedy či příbuzné, kteří by očividně – třeba kvůli podlomenému zdraví či vysokému věku – ocenili pomocnou ruku.

Nedoceněná kreativita

Dalším způsobem, jak projasnit svou mysl, je svěřit se nějaké kreativní činnosti. Že nejste zrovna talentovaní umělci? No a co! Jen se nebojte, vezměte do ruky pastelky, tužku, tempery, ale třeba i flétnu, kytaru, sedněte ke klavíru, sáhněte po bloku a peru, zpívejte na celé kolo (i když pozor na sousedy), zkrátka něco tvořte. Nejenže se zabavíte, ale uvidíte i okamžitý výsledek svého snažení. To už stojí za to.

Přítel na telefonu

A na závěr to nejlogičtější. Cítíte se tak nějak sami (i když třeba nejste) a je vám z toho smutno? Pak zvedněte telefon a zavolejte kamarádovi/kamarádce, o kterých víte, že vás spolehlivě dostanou z jakéhokoli splínu. Jakmile uslyšíte hlas člověka, jemuž na vás záleží a který vás nenechá na holičkách, budou vám všechnny vaše obavy připadat malicherné. Vždyť vy vůbec nejste na světě osamělí! Jen se podívejte, kolik úžasných lidí je připraveno vám kdykoli pomoci a vyslechnout vás!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat