Moderní vztahy krachují, protože očekáváme, že partner pro nás bude vším

09.10.2017 | Vztahy

Proč nejsou lidé šťastnější a spokojenější se svými vztahy, než byly generace před námi? Proč moderní vztahy tak rychle krachují a tolik mladých lidí tápe při hledání partnera? Psycholožka Eli Finkel z Illinois věří, že zná odpovědi. Protože dnes máme příliš velká očekávání. Uvěřili jsme, že partner pro nás musí být vším, což je často nemožné.

Měli bychom začít přehodnocovat, co po partnerovi žádáme a co od něj očekáváme, a svá měřítka snížit. A psychologickou a emoční podporu hledat i jinde, hlavně u přátel.

Doktorka Finkel ve své knize All-or-Nothing Marriage (Manželství všechno – nebo nic) vysvětluje, proč právě idealistický a náročný přístup činí lidem potíže v připoutání k jednomu partnerovi.

„Hlavní myšlenkou této knihy je to, že změnou povahy našich očekávání týkajících se manželství naše manželství tato očekávání nesplňují a zklameme se v nich. Nastavili jsme je do takové míry naplnění nových cílů, které se lidé dřív ani nesnažili dosáhnout,“ tvrdí Finkel.

Podle této psycholožky z Northwestern University očekáváme, že díky partnerovi se budeme cítit sexy, schopní, ambiciózní a žádaní. Jenže to jsou vlastnosti, které by nám mělo poskytovat širší spektrum přátel, nikoli jediná osoba.

„Lidé, kteří mají širší a různorodější okruh přátel, u nichž hledají různé typy emocí, jsou těmi, kteří vedou nejkvalitnější život,“ vysvětluje Finkel.

Nejdřív rozvod, potom lítost?

Ať už stojí za tak častými konci vztahů cokoli, faktem zůstává, že rozchody a rozvody nejsou dnes ničím vzácným. Vždyť podle statistik skončí rozvodem prakticky každý druhý manželský svazek! Ovšem ne vždy jsou oba partneři přesvědčení, že se rozhodli správně, když vztah ukončili...

Samozřejmě existují spousty manželů, kteří se rozvedou a odchodu od partnera nikdy nelitují. Naopak, vnímají to jako pozitivní krok ve svém životě. Ale pak jsou tu vztahy, a je jich mnoho, které skončí kvůli nepodstatným překážkám. Po rozvodu se pak dostavuje lítost z ukončení manželství.

Podle britských expertů k tomu dochází nejčastěji pět let po rozvodu. Může i dříve, ale většina rozvedených, kteří pak rozvodu litují, začnou koukat zpět s pocitem ztráty něčeho cenného po pěti letech.

Velká část těch, kdo se rozvedou, si pět let po rozvodu kvůli důsledkům přejí, aby zůstali spolu,“ tvrdí britský expert na rodinné právo a soudce Paul Coleridge.

Podle sociologických důkazů lituje rozvodu celá pětina párů. Což je při dnešní míře rozvodovosti ohromné číslo.

Samozřejmě jsou tu případy, kdy je rozvod nevyhnutelným řešením. Neseděl jsem u soudu čtyřicet roků, abych nevěděl, že jsou případy, kdy je nejlepší dvojici rozdělit. Ale také se mi během těch let ozřejmilo, celkem vzato, že výrazná část lidí, která se rozvede, si po pěti letech přeje, aby se to nestalo,“ svěřil Coleridge v rozhovoru pro deník The Mail.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat