Těhotná nevěsta či dvě dcery. Co všechno podle statistik zvyšuje riziko rozvodu

06.03.2018 | Vztahy

Rozvody jsou smutnou, ale přesto běžnou záležitostí dnešní doby. A i když jsou důvody k nim různé, často mezi ně patří nevěra, rutina či finanční problémy, některé jsou poměrně kuriózní. Co podle statistik zvyšuje nebezpečí, že vaše manželství brzy skončí?

Statistika samozřejmě neříká, že pokud žijete v některé z následujících situací, tak se rozvedete. Pouze poukazuje na to, že lidé, kteří tyto situace prožívali, měli k rozvodu blíž než ostatní.

A co tedy statistiky ukázaly o trvanlivosti manželství?

Nebezpečné geny?

Rodičům vděčíme za mnohé, a to v dobrém i zlém. A jak se zdá, do značné míty ovlivňují i to, zda se v životě rozvedeme. Pokud se toti vaši rodiče rozvedli, zvýšili vám pravděpodobnost, že touto životní zkušeností projdete také, až o 40 procent. Nicméně není třeba podléhat strachu jen proto, že pocházíte z rozvedené rodiny! Kdo říká, že to nebudete právě vy, kdo tuto nepříliš šťastnou tradici konečně prolomí!

Ach, ty peníze!

Jak už jsme řekli na začátku, finanční záležitosti do rozvodových statistik mluví poměrně výraznou měrou. K těm nejrizikovějším patří dluhy jednoho z partnerů, ale také situace, kdy má žena vyšší plat než muž. Švýcarská studie ukázala, že i v dnešní době nedokážou někteří muži překousnout, pokud jejich manželka vydělává výrazně víc než oni. V porovnání se vztahy, v nichž je žena v domácnosti, je riziko rozvodu až dvojnásobné, tvrdí autoři této studie. Tak snad se nám povede tuto nelichotivou statistiku brzy napravit!

Děti jsou radost. Nebo ne?

Výchova dětí je také v mnoha vztazích výbušným tématem. Ovšem děti jako takové také podle statistik dokáží předurčit manželství k zániku. Například studie Kolumbijské univerzity ukázala, že mají-li manželé dvě dcery, riziko rozvodu je až 43procentní (u manželů se dvěma syny dosahuje okolo 37 procent). Proč tak velký rozdíl? Podle autorů práce muži stále raději více „investují“ do synů než dcer… Snad jsou čeští muži v tomto aspektu o něco dál než ti, kteří se zúčastnili oné studie.

A další nelichotivá statistika – manželé, jimž se narodí dítě s poruchou ADHD, mají o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že se rozvedou, než páry s dítětem bez zmíněné diagnózy. Naštěstí dnes už je povědomí o této poruše mnohem větší a také možností, jak s těmito dětmi pracovat, přibývá, a tak toto číslo snad rychle poklesne.

Mimochodem, i termín narození prvního potomka může mít vliv na riziko rozvodu! Jestliže se totiž narodí méně než 8 měsíců po svatbě (myšleno ovšem v řádném termínu, nikoli jako nedonošené), hrozí o 24 % vyšší riziko, že se jeho rodiče rozvedou. I tady se dá ale očekávat pokles procentuálního rizika. Je totiž stále méně párů, které mají svatbu jen proto, že je partnerka těhotná, aniž by se nastávající maminka a tatínek vůbec znali...







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:00
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:56
218 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat