Hádky podle vědců. Co všechno podle nich způsobují

16.03.2018 | Vztahy

Spory a hádky jsou poměrně běžnou – a zcela přirozenou – součástí všech lidských vztahů, včetně těch partnerských. Jenže i přesto dokáže taková nezvládnutá hádka nadělat více škody, než bychom si často přáli. Co s námi vlastně taková hádka dělá?

Tyhle zajímavosti o hádkách a jejich vztahu směrem k lidskému tělu a duši vzešly z nejrůznějších vědeckých prací!

Stokrát nic…

Znáte ono české úsloví, že „stokrát nic umořilo osla“? Tak ono to nejspíš platí doslova. Nedávná studie Kodaňské univerzity totiž prokázala, že časté hádky kvůli maličkostem mohou přispívat k předčasné smrti, nejčastěji v důsledku srdečních onemocnění. U párů, které v takové atmosféře žily každodenně, se riziko předčasného úmrtí dokonce zvýšilo až o 50 procent!

Křehcí muži

A když už jsme zmínili vážné zdravotní komplikace, k nimž časté a zbytečné hádky vedou, je třeba také dodat, že zhoubněji nepřátelské prostředí doma působí na muže. Ti podle všeho obecně snášejí stres hůře, a přidá-li se k tomu ještě dlouhodobý nesoulad ve vztahu, podepisuje se to na jejich zdravotním stavu více než na zdravotním stavu jejich partnerky.

Nalačno? Vážně špatný nápad

Říká se, že s muži nemá cenu nic zásadního probírat, pokud ještě nejedli. A i když to většinou zmiňujeme v žertu, neježe je na tom trocha pravdy, ale zdaleka to neplatí jen pro pány! I ženy jsou hladové prokazatelně podrážděnější a reagují hůře, než když mají plný žaludek. A takové hádky nalačno patří k těm nejhorším. Podle psycholožky Gail Gross navíc nikdy nevedou k nějakému uspokojivému výsledku. A co odbornice radí? Nic, co by vás nejspíš také nenapadlo – když máte pocit, že se vám situace vymyká z ruky, jděte něco sníst!

Síla dotyku

Je jasné, že když se s někým do krve hádáte (i když je to partner či partnerka), nejspíš zrovna netoužíte se jej láskyplně dotýkat. Ale podle vztahové terapeutky Melody Brookeové je jednoduchý dotek tím nejlepším, co můžete udělat. Prostě svůj protějšek obejměte nebo jen chytněte za ruku. Možná to zrovna u vás zafunguje. A kdoví, divoká hádka se může přeměnit v úplně jinou, mnohem příjemnější vášeň…

Vše pro zdraví! I hádky?

Navzdory nepříliš veselému úvodu, kde jsme varovali před zhoubnými následky neustálých a zbytečných hádek, je jasné, že úplně vypustit spory a ohnivější debaty z partnerského života bývá také chybou. Když totiž budete všechny své frustrace a problémy dusit v sobě, vaše zdraví vám podle lékařky Stephanie Sarkis také nepoděkuje. Naopak. Občasná hádky, kdy si partneři vyříkají, co mají na srdci (za předpokladu, že hádka nesklouzne k vulgaritám apod.), může život naopak pročistit a přispět ve výsledku ke snížení stresu. Jen taková „pročišťování“ nesmějí být na denním pořádku a kvůli úplným hloupostem.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat