Co nutí ženy fotit sexy vyzývavé selfie? Jsou za tím peníze

04.09.2018 | Vztahy

Ženy fotící si eroticky vyzývavé autoportréty v bikinách nejsou jen bezduché bytosti či oběti. Jsou to strategické hráčky ve složité sociální a evoluční hře, v níž zrovna teď muži nastolili nerovné podmínky ekonomické i společenské. Tvrdí to psychologové z Austrálie, kteří se snažili přijít na rozum focení selfie. A do výzkumu přitom byly zahrnuty ženy ze stovky zemí světa.

„Čím se člověk cítí chudší a ekonomicky znevýhodněnější, tím silněji se v něm probouzí úzkost z vlastního statusu a je soutěživější. Takový člověk se pak snaží šplhat na společenském žebříčku a všemožně předčit své vrstevníky,“ tvrdí psychologové z University of New South Wales v Sydney.

Soutěž mezi ženami

„Zkoumali jsme, kde na světě lidé k vyzývavým fotkám nejčastěji připojují slova jako sexy či žhavý apod. Pohledem číslo jedna, kterým psychologové zkoumají důvod k ženské přezaměstnanosti vlastním vzhledem, je to, že je k tomu nutí tlaky patriarchální společnosti, že žijí ve společnosti, která si cení více jejich vzhledu než jiných kvalit… My jsme ale místo toho zjistili, že ženy investují čas a úsilí do sexy vyzývavých póz nejvíc v místech, kde dochází k nárůstu ekonomické nerovnosti, nikoli v místech, kde mají muži větší společenskou moc a kde je silnější pohlavní diskriminace,“ tvrdí doktorka Khandis Blake z University of New South Wales.

Nerovnost ve výši platu a ekonomickém postavení ženy silně souvisí s tím, že ženy v takové společnosti zveřejňují častěji erotické selfie fotky. A to proto, že mezi sebou díky tomu mohou soupeřit a šplhat na žebříčku.

„Ať už je to dobře nebo špatně, v současném nastavení člověk, který vypadá sexy, může získat víc, ekonomicky, společensky i osobně,“ tvrdí doktorka Blake.

Investice do krásy

A převrací se to nejen na focení selfie, ale také na investici do dokonalého vzhledu. Čím větší ekonomická nerovnost mezi muži a ženami existuje, tím více ženy v takové společnosti investují do zkrášlovacích salónů, kosmetiky a drahého oblečení.

„V evolučním smyslu je takové chování naprosto racionální, je to adaptace na podmínky… Celé to stojí na tom, jak ženy mezi sebou soupeří a jak taková soutěž vypadá. Takže žena fotící si sexy selfie v bikinách… se jednoduše snaží vytřískat maximum ze svého života jako každý jiný člověk,“ dodává Blake.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
8 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat