Kde se vzalo, tu se vzalo slastné líbání

Ve většině známých kultur je líbání běžnou součástí našich životů. V některých se dokonce líbají i muži namísto pozdravu. Kde se ale vzalo a proč to vlastně děláme?

Zvířecí pudy, nebo inspirace od milovníků?

Lidé se v ohledu původu líbání dělí na dva tábory. Jedni tvrdí, že líbání je jednoduchý biologický proces, při kterém živočichové prověřují potenciálního partnera. Náznak líbání můžeme totiž pozorovat nejen u lidí, ale také u opic, slonů, koček, psů a spousty dalších. Jak potom ale vysvětlíme, že například v Japonsku bylo poměrně donedávna líbání považováno za nechutnou záležitost a hodnoceno jako urážka? To je jedna z otázek, kterou oponují ti, kteří s prvním názorem nesouhlasí.

Co je psáno, to je dáno

O líbání se můžeme dočíst totiž i v Bibli a tak bylo mnohdy předmětem dohad i to, zda líbání nějak nesouvisí s křesťanskou či židovskou kulturou. Důkazy však odborníci zatím nenacházejí.

Další spekulací je, že líbání pochází z Indie, kde si v něm libovali mistři erotiky. Nebylo by divu, kdyby se zrodilo zrovna tam, když je také matkou slavné Kamasutry.

Dokonce i v případě Římanů bylo líbání velice rozšířené, ale mezi nimi nešlo o čistě láskyplné gesto. Tehdejší muži se vzájemně líbali na pozdrav nebo k vyjádření politických postojů tak, jak je tomu dodnes například v Rusku.

Tady ne!

Přesto se dodnes na světě najde mnoho míst, kde lidé líbání nepřijímají a dávají přednost mazlení, nebo dokonce očichávání, například na Novém Zélandu, v Indonésii nebo v Dubaji, kde je líbání na veřejnosti nemilosrdně pokutováno.

Je líbání zdravé nebo nehygienické?

Při líbání tělo vylučuje endorfiny, které způsobují euforii. Zrychlí se činnost srdce a tím i krevní oběh a kombinace toho všeho způsobuje známé šimrání v břiše, bušení srdce a pocit blaženosti. Vlivem fyzických procesů, které líbání spouští, můžeme také zažehnat bolest nebo stres. Je dokonce prospěšné i pro naše zuby, jelikož se díky zvýšené produkci slin vyplavují zbytky jídla, bakterie i zubní plak, což zní sice odporně, ale rozhodně našim zubům pomáhá.

Zdroj: www.science.org/doi/10.1126/science.adf0512 - celý článek






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
139 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat