Hravým párům vydrží vztah nejdéle

26.08.2021 | Vztahy

Partneři, kteří se dokážou společně smát, zasmát sami sobě a také jeden druhému v hravých narážkách a legráckách, mají velkou šanci na dlouhý společný život. Naopak zlé a ironické narážky a urážlivé vtipy mířené proti partnerovi působí na kvalitu a životnost vztahu zhoubně.

Takový „humor“ totiž odráží jen to, že dvojice má problém a vzájemně či jednostranně se uráží. Pokud jsou šprťouchlata a narážky na partnera míněny vlídně a od srdce, pak může sdílený humor kvalitu vztahu posilovat.

Tmel, který rozesměje

„Hravost mezi životními partnery je klíčovou složkou v upevňování vztahu a tvorbě vztahového bezpečí. Zvláště sdílený humor je důležitým indikátorem přitažlivosti mezi partnery,“ tvrdí doktor Jeffrey Hall z University of Kansas.

Jako psycholog zabývající se komunikačními strategiemi partnerů a jejich vlivem na kvalitu a funkčnost vztahu, prokázal, že humor je nikoli kořením života a vztahu, ale spíš významným tmelem. Důležité ale je, aby šlo o humor společný, sdílený a nemířený proti druhému ve zlém úmyslu.

„Lidé říkají, že chtějí u partnera, aby měl smysl pro humor, jenže to může být chápáno velice různě. Co ale silně souvisí se spokojeností ve vztahu je to, že páry tento humor tvoří společně… Nejde o to, že nějaký styl nebo druh humoru je lepší, nebo horší. Jde o to, že oba vidíte třeba trapný humor jako legrační. Když máte stejný názor na to, co je vtipné, posiluje vás to oba a také váš vztah prostřednictvím humoru,“ vysvětluje doktor Hall.

Pozor na agresivitu

Agresivita projevovaná prostřednictvím humoru je ale stále jen zhoubně působící agresivitou.

„Když máte agresivní styl humoru, je to špatným znamením pro vztah obecně, ale ještě horší je, když tento stylu humoru využíváte přímo ve vztahu. Když si myslíte, že váš partner používá vtipy se zlým úmyslem, pak to celkově podrývá váš vztah s ním,“ dodává doktor Hall.

Jeho závěry se opírají o sledování 150 tisíc osob žijících v dlouhodobém vztahu.

Zdroj: https://academicminute.org/2017/03/jeffrey-hall-university-of-kansas-sense-of-humor-in-relationships/, https://www.valentimatchmaking.com/2019/01/29/humor-and-love-the-role-of-humor-in-romantic-relationships/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat