Projevy pasivní agresivity ve vašem okolí

Pasivně agresivní zní trochu jako protimluv a vůbec ne nebezpečně nebo divoce. A přitom vyjít s pasivně agresivním člověkem je více než komplikované. Víte, jak takového člověka poznáte a jak s ním jednat?

Pasivně agresivní (1) lidé trpí poruchou osobnosti. Většinou jsou spíše negativisté a jejich životní postoj je utvářen sarkasmem a znehodnocováním všech věcí kolem nich. A navíc jsou extrémně podezřívaví a skeptičtí. Ale když se někdy kritika otočí vůči nim, postaví se k pasivními odporu. Cítí neustálé nepochopení a nespravedlivost vůči svojí osobě.

Co znamená pasivně agresivní?

Pokud někdo říká, co se mu nelíbí a svůj hněv „tématizuje“, pak na to můžeme reagovat a domnělý problém vyřešit. Ovšem pokud někdo o svém hněvu nemluví, ale dává ho dostatečně důrazně najevo, ať už agresivním chováním nebo mimikou, mluvíme o pasivní agresivitě (1). Vypořádat se s touhle formou agresivity je mnohem těžší, protože nemáte žádný bod, ke kterému se ubírat. A většinou s výsledkem, že se nakonec budete cítit špatně vy. Diskutovat s pasivně agresivními lidmi je vyčerpávající, protože nikdy nedojdete k uspokojivému řešení (2).

Jak poznáte pasivně agresivního člověka

Existují typické projevy, jak pasivně agresivního člověka poznat (1).

Mluví o vás za vašimi zády, ale nikdy neřekne, co se mu nelíbí, přímo vám.

Pokouší se vás zmanipulovat tím, že přetáčí skutečnosti. A dělá to vytrvale a dostatečně dlouho na to, že nakonec vy sami pochybujete o své pravdě.

Říká nepochopitelně ošklivé věci. A pokud se cítíte zranění, řekne, že to byla jen legrace.

Je mistrem sarkastických poznámek.

Kompromisy zásadně nedělá. Buď to bude podle něj, nebo nic.

Konflikty nevyhledává, ale pokud se mu něco nelíbí, dá to okolí pocítit. Místo řešení problémů, útočí zezadu. Spíše se bude mstít, než hledat společné řešení.

Za jeho chyby mohou vždy ostatní.

Jak s nimi jednat

Mnoho takových nemá nejmenší tušení, že patří do skupiny pasivně agresivních. Není proto nutné je hned podezřívat ze zlého úmyslu. Prvním krokem ke zlepšení by tedy měl být otevřený rozhovor. Ne v hněvu nebo v hádce, ale v klidu. A rozhodně mu nic nevyčítejte, to je pro pasivně agresivní lidi velmi těžké. Spíše mu vysvětlete, proč je jeho chování občas těžké a zraňující. Vysvětlete mu, jak jinak je možné konflikty řešit a proč je to s ním složitější. Poznání je pro další zlepšování velmi důležité. Pracovat na sobě musí ale každý sám (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2862968/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31503178/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8933131/






Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat