Jednání s lidmi s komplikovanou povahou vyžaduje především klid

Chytráci, cholerici, ufňukánci nebo lenoši… S komplikovanými osobami se setkáváme denně. Ale místo toho, abyste se kvůli nim stále dokola rozčilovali, nabízíme vám taktiky, jak na takové kverulanty vyzrát.

Až příště narazíte zase na člověka s „komplikovanou povahou“, vzpomeňte si na naše tipy. Druhého sice změnit nemůžete, ale když k celé situaci přistoupíte s větším klidem, ušetříte si spoustu nervů.

Chytráky si hlavně neberte osobně

„Myslí si snad, že jsem úplně blbá?“ – vnitřní eskalace. Když se totiž cítíme osobně napadení nebo poučovaní, většinou se rozčílíme a reagujeme agresivně. A po akci přichází i reakce a najednou je z maličkosti bojové pole. Nikdo se dál neposune, ale všechny to stojí jenom hodně vynaložené energie a nervů. Proto si raději dopřejte odstup, řeči si neberte osobně a dýchejte zhluboka. Většinou to ani ten druhý nemyslí tak, jak by se mohlo zdát.

Pitomcům pečlivě naslouchejte

Je opravdu velké umění pozorně naslouchat, zvlášť když si myslíte, že ten naproti je opravdový pitomec. Ale právě tehdy je obzvlášť důležité soustředit se na poslouchání, a ne na to, co byste nejraději chtěli odpovědět. I poznámky jako „aha“, „hmm“ a podobné moc nepomáhají. Psychologové naopak radí říkat věty typu „Řekni mi o tom víc, abych to lépe pochopila.“

Negativisty jen s odstupem

Pocity štěstí jsou nakažlivé, ale pocity neštěstí bohužel také. Oprostěte se od všeho, co vám neprospívá. Pokud budete sami nespokojení, nešťastní, nespokojení, nervózní nebo vystresovaní, nepřibírejte si ještě více negativních pocitů od druhých. Raději se zamyslete, co nebo kdo vám dělá dobře. To mohou být maličkosti jako šálek čaje nebo energetická svačinka. Špatná nálada se totiž negativitou ostatních ještě posiluje. Sdílená lítost není poloviční, ale dvojnásobná.

Hlavně nebuďte strašpytlíci

Zachovat klid a vyzařovat sebejistotu, protože eskalace problému nikomu nepomůže, ale podřídit se a všechno vydržte také ne. Jinak byste mohli velmi rychle spadnout do role obětního beránka, a to nesmíte v žádném případě dopustit. Pokud někdo překročí hranici, musíte mu to dát jasně a srozumitelně na vědomí a odkázat ho pěkně zpátky mezi mantinely. Nejdůležitější osobou pro vás byste měli být vy, a proto byste svoji integritu měli bránit ze všech sil.

Vypátrejte problém

Většinou je za maličkostí ukrytý jiný problém a ten musíte identifikovat. Tak si na chvilku zahrajte na detektiva a pátrejte, co ten druhý vlastně chce. Pokud zjistíte, co stojí za vším tím fňukáním, naříkáním a remcáním, můžete najít řešení.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pizza šneci

(1 hlasů)

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Kotlety na víně

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat