Dnešní lidé jsou raději s kamarády než s rodinou

04.11.2020 | Vztahy

Ubavit se k smrti. Tak nazval mediální expert Neil Postman svou široce uznávanou publikaci o veřejné komunikaci ve století, které nejvíce definuje právě zábava. Bavit se je hlavní smysl bytí většiny lidí. A dokazuje to také nová studie psychologů z Texasu. Podle ní jsou dnes lidé raději s kamarády než s rodinou. Právě proto, že s kamarády je větší zábava.

S rodiči, partnery a dětmi je totiž častěji potřeba dělat něco, co vyžaduje energii, úsilí a zase tak zábavné to není.

„Když se potkáte s přáteli, většinou jsou v plánu zábavné činnosti. Na druhou stranu, když jste s dětmi a partnery, většinou musíte plnit povinnosti, věnovat se domácnosti a zase se tolik nebavíte… Prostě s partnery a příbuznými se věnujete více uklízení a péči o domácnost než s kamarády. S těmi se daleko více než s rodinou skvěle bavíte,“ tvrdí autoři z Texasu.

Studie se opírá o výzkum chování u čtyř stovek dospělých. Analýzu jejich času tráveného s rodinou a přáteli provedl profesor Nathan Hudson ze Southern Methodist University.

Podle něj s přáteli trávíme pětašedesát procent času společenskými aktivitami, zatímco s partnery jen osmadvacet procent veškerého času.

Jací jsou nejdůležitější lidé našeho života: Tyhle si hýčkejte nejvíce, jak se dá!

Rodiče

Jsou to nejbližší lidé, kteří vám dali život. A to si opravdu zaslouží nevídanou úctu, lásku a vděk. Říkejte mámě i tátovi slovíčka "miluji", "mám tě ráda" či obyčejné "děkuji" tak často, jak se jen dá. Zaslouží si to víc než kdokoli jiný ve vaší blízkosti. Dejte jim na vědomí, že vám na nich záleží, že jsou pro vás důležití, i když máte už svůj život a svou rodinu.

Partner

Člověk, který při vás stojí v dobrém i zlém. Neberte jeho přítomnost jako samozřejmost. Život a osud je nevyzpytatelný, važte si společných chvil a snažte se je udělat nezapomenutelnými. Na detailech stojí celá mozaika života. Zpříjemňujte život své lásce, vždyť je to právě on, který vám dodává energii, vykouzlí úsměv na tváři a nabídne rameno, když je vám smutno.

Děti

Jsou plodem vaší lásky. Milujte je nejvíce, jak se jen dá. Mluvte jim o tom, jak jsou pro vás důležité, darujte jim maximum času a buďte jim vždy oporou, kamarádem, vrbou a tím nejlepším a nejchápavejším učitelem, který má pro ně vždy srdce i dveře otevřené dokořán.

Prarodiče

Stáli u vás ještě tehdy, když jste vy sami nedokázali stát ani na nohou. Brali vás na zmrzlinu, do zoo, četli vám pohádky a dovolili být vzhůru déle, než jste směli doma. Milovali vás minimálně jako své děti, ukazovali vám, co je správné a co ne. Poděkujte jim za to, nezapomínejte na jejich svátky a najděte si čas na jejich návštěvu. Jsou důležitější, než si myslíte.

Přátelé z dětství

Samozřejmě investujte jen do těch kamarádství, které ověřil sám čas. Nezapomínejte na to, proč jsou pro vás tito lidé důležití, co pro vás v životě udělali a za co jim vděčíte. Společné první "opice", lásky i zklamání... Na tyto věci se prostě nezapomíná. Dejte jim najevo, že jsou pro vás blízcí, potěšte je svým zájmem o jejich život. Poslouchejte je a snažte se být jim oporou a na blízku.

"Jeho" rodina

Tito lidé jsou důležití i pro vás. Snažte se s nimi vycházet, respektujte je a buďte jim vděční za vašeho partnera. I když možná někdy nevycházíte na sto procent, neznamená to, že se v koutku duše nemáte rádi. Snažte se vidět je z té pozitivní stránky a zaměřte se právě na ně. Čím více se budete snažit je přijmout za své, tím snadněji se vám bude "rodinně" žít.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat